Nicolae Dinescu

Nicolae Dinescu

Azi, 5 iunie 2018, la Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul"
Prezentarea şi lansarea volumului de versuri "Iarba din ceainic"

 

În premieră absolută în România, prezenţa renumitului poet spaniol Eugen Barz din Madrid, care lansează, la Râmnicu Vâlcea, un volum de versuri sub genericul  "Iarba din ceainic". Să informăm cititorii noştri că autorul este membru fondator al Cercului Literar de la Cluj, cât şi membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania. Evenimentul scriitoricesc va avea loc în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" din Râmnicu Vâlcea, azi, 5 iunie 2018, începând cu orele 17.00. Acţiunea literară este organizată de către Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul", Societatea Culturală "Anton Pann", reprezentată de prof. dr. Mihaela Rădulescu, preşedinta acestei structuri culturale şi de poetul Nicolae Nistor, având ca moderator principal pe tânăra poetă Mădălina Bărbulescu.
Am dori ca şi celelalte structuri organizatorice, pe linie culturală, să contribuie din plin la mobilizarea şi invitarea în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" a celor care iubesc, într-adevăr, literatura şi, în mod special, poezia. În sens contrar, vom fi martorii unui cadru dezolant, cu câţiva participanţi în sală, iar în prezidiu va lua loc un număr "impresionant" de personaje, care nu au făcut şi nu vor face nici în continuare nimic pentru atragerea oamenilor în sălile care găzduiesc aceste evenimente culturale.

Duminică, 03 Iunie 2018 21:30

Să dăm o şansă pământului

          „Creativitatea, idealurile și curajul tineretului din întreaga lume trebuie mobilizate pentru a realiza o dezvoltare durabilă și pentru a ne asigura un viitor cât mai bun” (Principiul 21 din Declarația de la Rio de Janeiro)

          Manifestarea cu genericul prezentat în titlu este dedicată Zilei Mondiale a Mediului, acțiune ce se găsește la a IX-a ediție. Evenimentul, sub formă de dezbatere, este organizat, ca de obicei, din inițiativa inimosului profesor Gheorghe Pantelimon, specialist în probleme de geografie și vicepreședinte al Forumului Cultural și al Asociației Seniorilor. Această dezbatere va avea loc luni, 4 iunie 2018, începând cu orele 16.00, în Sala Mare a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. Evantaiul extrem de larg va cuprinde o serie întreagă de teme cu referire specială

Nici nu s-au stins ecourile manifestărilor organizate şi desfăşurate de Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” ce au avut loc în număr foarte mare la această unitate muzeistică de pe Valea Topologului şi, iată, vara anului 2018 începe în forţă cu o altă acţiune de mare calibru.

 

          Despre ce este vorba, stimaţi cititori? Harnicul colectiv al acestui muzeu, avându-l în frunte pe neobositul prof. dr. Antonie Chelcea, prezintă, sâmbătă, 2 iunie 2018, începând cu orele 20.30, la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” o excelentă proiecţie de film sub genericul „Scurtcircuit”. Această producţie cinematografică, realizată în parteneriat cu NERV FILM şi CINEMAGIX, va fi prezentată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Lungmetrajul respectiv este semnat de cunoscutul regizor Cătălin Saizescu, având ca actori principali pe Magda Catone, Adrian Văncica, Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ şi Georgiana Saizescu. Informăm cititorii şi eventualii participanţi, care, suntem convinşi, vor fi prezenţi în număr mare, că filmul respectiv are la bază fapte reale, mai exact tragedia care a avut loc la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti. Reputatul regizor Cătălin Saizescu reuşeşte să aducă pe pânza de cinema problemele sistemului sanitar românesc, dar şi unele de natură umană, precum relaţia părinţi-adolescenţi, moralitatea şi asumarea, trauma etc.

 

          La eveniment sunt invitaţi să participe iubitorii de filme bune, nu numai din comunele de pe frumoasa Vale a Topologului, dar şi din zonele mai îndepărtate şi, în mod deosebit, cei din municipiul Râmnicu Vâlcea. Surpriza cea mare o constituie prezenţa regizorului Cătălin Saizescu, dar şi a actorilor din distribuţia filmului. Proiecţia filmului respectiv, pe lângă tematica abordată, constituie şi un punct de atracţie, deoarece, pe aceste călduri care caracterizează începutul verii în frumoasa zonă a judeţului nostru, proiecţia se va desfăşura în aer liber, sub răcoarea binevenită a dealurilor din împrejurimi.

          Nicolae DINE

Nici nu s-au limpezit bine apele la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi, iată, comisiile de lucru ale acestei importante structuri organizatorice pe linie ziaristică din România, care, nu peste mult timp, va împlini 100 de ani de existenţă, au început să lucreze din plin. După reluarea activităţii la sediul central al Uniunii, noua comisie de atestare profesională, reorganizată şi completată cu alţi membri, a dat o nouă consistenţă acestui act atât de important pentru întreaga breaslă. Cotinuând riguros principiile stabilite încă din anul 2008, membrii comisiei, cu multă responsabilitate şi respect, analizează şi apreciază, deopotrivă, profesia de jurnalist, cât şi actul de creaţie publicistică. De dimineaţa şi până seara târziu, sau chiar foarte târziu, dosarele din arhivă snt răsfoite, lecturate, iar în condiţiile unor lucruri neclare sau a urmare a constatării unor documente lipsă în mapa respectivă, acei membri sunt contactaţi telefonic şi se pronunţă soluţionarea - atestat sau neatestat.
La Adunarea Generală din 24.03.2018, ce a avut loc la Bucureşti, în Aula Mare a Academiei de ?tiinţe Economice, după retragerea din această comisie a domnului Ovidiu Marian, a fost ales domnul Viorel Popescu. La prima întâlnire completă, domnul Sorin Stanciu a fost ales preşedinte, poziţie pe care a deţinut-o şi în anii 90. În funcţia de secretar a fost ales domnul Valentin Uban, fiind ajutaţi de ceilalţi trei membri, în persoana domnului Viorel Popescu, Teodora Marin şi Ovidiu Zamfir.
Activitatea organizată şi desfăşurată de membrii comisiei este foarte intensă. S-au fundamentat principiile, de altfel cunoscute, privind verificarea tuturor dosarelor, a jurnaliştilor activi şi pensionari. S-a convenit la programul săptămânal de lucru cu o intensificare a verificărilor, în perioada următoare, pentru a se putea clarifica situaţiile existente, pentru o recuperare, pe cât posibil, a timpului irosit în ultimele opt luni, prin blocarea întregii activităţi a Uniunii de către acea grupare de pucişti, care, prin intervenţia lor neregulamentară şi antistatutară, au condus la perturbarea întregii activităţi a UZPR-ului. Blocarea respectivă a condus la majore pierderi financiare, atât în organizaţie, dar, mai ales, pentru jurnaliştii pensionari, aflaţi la vârste înaintate, cu stări de sănătate precare, în mare parte cu surse băneşti reduse în vederea asigurării subzistenţei.
La Secretariatul Tehnic, pe lângă dosarele de primire în UZPR, blocate la mijlocul anului trecut, sosesc zilnic numeroase alte solicitări, cu precădere din partea jurnaliştilor tineri, activi din întreaga ţară. La următoarea şedinţă a Consiliului Director, Comisia de atestare profesională va prezenta un raport referitor la stadiul activităţii prezente, un bilanţ al împlinirilor şi perspectivelor atestării de noi membri în localităţile de domiciliu, numărul acestora fiind în remarcabilă creştere.
Din păcate, această situaţie nedorită o întâlnim şi în cadrul Filialei Vâlcea. Fără avizul nostru, s-au trimis la Bucureşti mai multe dosare incomplete, fără viză, iar semnatarii acestor acte care compun dosarele respective, conform Statutului şi regulamentului de funcţionae, nu au voie să participe şi să fie declaraţi membrii ai UZPR-ului. De nenumărate ori, în coloanele cotidianului nostru, am făcut o serie întreagă de precizări cu privire la cei care solicită să devină membri activi, susţinători sau care au dreptul de a primi indemnizaţia de 50% din pensia de serviciu.
Trebuie să se facă diferenţa între cel care scrie zilnic la un cotidian de largă deschidere şi cel care scrie o dată la două-trei luni, într-o broşurică, sau într-un ziar pe care, din păcate, nu îl citeşte nimeni. Trebuie să se aibă în vedere şi să se ţină cont că există o mare diferenţă între cei care sunt scriitori, fiind şi membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, dar şi cei care au o îndelungată activitate pe palierul jurnalismului naţional şi internaţional.    

Indiscutabil, marele şi inegalabilul Constantin Tănase rămâne unul dintre cei mai renumiţi artişti pe care i-a avut România din toate timpurile în domeniul satirei şi umorului. Ne pare foarte rău şi regretăm enorm că acest mare interpret, cu o carieră de excepţie, a fost uitat cu prea multă uşurinţă de către cei care conduc astăzi cultura românească. Actuala generaţie ar trebui să cunoască în profunzime arta acestui mare artist pe care l-a avut scena teatrului românesc la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea. Ne face o mare plăcere şi, totodată, satisfacţie de a aminti reprezentanţilor tinerei generaţii, dar şi să reamintim celor care l-au cunoscut, dar, mai ales, l-au văzut şi l-au auzit pe marele Constantin Tănase, care s-a produs în felul lui caracteristic pe renumita scenă a teatrului care îi poartă astăzi numele, "Constantin Tănase", din Bucureşti. Informăm cititorii noştrii că anul acesta se împlinesc 138 de ani de la naşterea renumitului artist (1880) şi 73 de ani de la trecerea la cele veşnice (1945), în Bucureşti.
Deşi a fost trăitor pe acest pământ numai 65 de ani, el a lăsat prin talentul său inegalabil, dar mai ales prin compoziţiile speach-urilor pe care le-a prezentat în faţa publicului, care umplea până la refuz sălile de spectacole unde Constantin Tănase, prin maniera şi prin talentul său deosebit, smulgea ropote prelungite de aplauze din partea publicului, o mărturie a valorii artiştilor români din prima jumătate a veacului al XX-lea. Am avut minunatul prilej ca în perioada studenţiei să fiu atras de către afişele care dominau centrul bucureştean, dar mai ales Calea Victoriei, unde se găsea Teatrul de Revistă şi Comedie ce poartă numele marelui artist Constantin Tănase. Pentru a intra în posesia unui bilet de acces în sala Teatrului "Constantin Tănase" trebuia, pur şi simplu, să te zbaţi cu mult timp înainte. ?i acum, după 73 de ani de la trecerea la cele veşnice, când marele actor a părăsit această viaţă vremelnică, trecând la cele veşnice, interesul spectatorilor şi telespectatorilor a rămas acelaşi.
Spaţiul tipografic nu ne permite să redăm întreaga viaţă, dar mai ales întreaga operă a acestui minunat artist al comediei româneşti. Încercăm ca, în cele ce urmează, să punctăm câteva date extrem de interesante ce au avut loc în Bucureşti, în perioada anilor 1944-1945, având ca personaj principal pe Constantin Tănase. Era perioada sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Există zvonuri, dar mai ales informaţii scrise, potrivit cărora Constantin Tănase ar fi fost ucis de soldaţii Armatei Roşii invadatoare. Mai sunt surse care indică faptul că moartea s-a datorat unui blocaj renal. Din sursele pe care le avem, se demonstrează ca marele actor Constantin Tănase mai juca în Bucureşti, la un an de la invazia sovietică şi se spune că ar fi fost ucis din cauza satirei la adresa soldaţilor ruşi. Obiectul principal al satirei respective era acela că soldaţii ruşi aveau prostul obicei să rechiziţioneze fel de fel de obiecte, dar mai ales ceasuri de diferite forme şi mărimi. Ei foloseau expresia care a devenit celebră: "Davai ceas" (Davai = dă-mi).
Rău era cu "Der, die, das"
Da-i mai rău cu "Davai ceas"
De la Nistru pân la Don
Davai ceas, davai palton,
Davai ceas, davai moşie
Haraşo tovărăşie!

Prezenţa sa pe scenele bucureştene, cât şi pe cele ale celorlalte teatre din ţară aducea în sălile de spectacole sute de oameni de diferite vârste şi profesii, care îl aplaudau şi îl ovaţionau minute întregi pe Constantin Tănase. După mai multe reprezentaţii de acest gen, a fost arestat, ameninţat cu moartea şi i s-a ordonat să nu mai joace piesele cu un asemenea caracter şi conţinut. El a rămas imun la aceste recomandări. În următorul spectacol după eliberarea din arestul Prefecturii Bucureştene, a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mânecile căptuşite de sus până jos cu ceasuri de mână. La apariţia lui pe scenă, într-un asemenea costum, spectatorii l-au aplaudat frenetic, în picioare, minute întregi, cu toate că actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi, şi-a deschis pardesiul, scoţând la iveală un ceas cu pendulă, spunând doar atât: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Două zile mai târziu, marele actor a fost găsit mort la domiciliul său de pe Calea Batiştei din centrul Bucureştiului.
Voi încerca, în continuare, să redau câteva speach-uri din marea operă a lui Constantin Tănase - "Şi cu asta ce-am făcut?".

Ne-am trezit din hibernare
Şi-am strigat cât am putut
Sus cutare! Jos cutare!?
Şi cu asta ce-am făcut?

Am dorit, cu mic, cu mare,
Şi-am luptat cum am ştiut,
Să avem nouă guvernare!
Şi cu asta ce-am făcut?

Ca mai bine să ne fie,
Ne-a crescut salariul brut
Dar trăim în sărăcie!
Şi cu asta ce-am făcut?

Ia corupţia amploare,
Cum nicicând nu s-a văzut
Scoatem totul la vânzare,
Şi cu asta ce-am făcut?

Pentru-a câştiga o pâine,
Mulţi o iau de la început
Rătăcesc prin ţări străine,
Şi cu asta ce-am făcut?

Traversăm ani grei, cu crize
Leul iar a decăzat
Cresc într-una taxe-accize,
Şi cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte
De belele n-am trecut
Se trag sforile, se minte,
Şi cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete
Cum nicicând nu s-a văzut
Ţara e plină de vedete,
Şi cu asta ce-am făcut?

Pleacă ai noştrii, vin ai noştrii
E sloganul cunoscut
Iarăşi am votat ca proştii
Şi cu asta ce-am făcut?

Doamne, câtă dreptate avea marele actor. Tot ce scria Constantin Tănase în urmă cu peste 80 de ani se adevereşte în zilele noastre. Ne punem întrebarea: se va mai naşte pe pământ românesc un actor de talia marelui Constantin Tănase?

26 martie 2018, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, ediţia a XII-a, Piteşti

Simpozionul naţional „Mircea Eliade şi mitul eternei reîntoarceri”

          Aşa cum vă informam la timpul potrivit, sfârşitul acestei luni premergătoare sfintelor sărbători de Paşti este încărcat de evenimente, manifestări şi acţiuni culturale, literare, istorice şi educative. Extrem de multe structuri organizatorice cu profil cultural organizează o serie întreagă de evenimente care polarizează atenţia tuturor iubitorilor de literatură şi, în mod special, de carte bună. În acest context, vă informăm, stimaţi cititori, că în organizarea Asociaţiei Culturale „Prietenii lui Eliade” şi a Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din sectorul 2 al Capitalei, luni, 26 martie 2018, începând cu orele 10.00, Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Piteşti a găzduit lucrările unui interesant simpozion cu caracter naţional, sub genericul „Mircea Eliade şi mitul eternei reîntoarceri”.

          Manifestarea se găseşte la a XII-a ediţie. La realizarea acestui eveniment şi-au adus contribuţia, pe lângă prezenţa şi participarea lor activă, cu comunicări extrem de interesante şi luări de cuvânt, o serie întreagă de cadre didactice universitare, scriitori, jurnalişti, editori şi, nu în ultimul rând, critici literari. Să reamintim că oganizatorii au prezentat tuturor participanţilor şi publicului larg un interesant salon de carte la care şi-au adus contribuţia edituri cu puternice realizări pe piaţa literară a României. Este suficient să reamintim de editura vâlceană „Antim Ivireanul”, editurile „Betta” şi „Arefeana” din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, editura „Zodia Fecioarei” din judeţul Argeş. Ele au prezentat o serie întreagă de cărţi extrem de interesante şi benefice pentru iubitorii de literatură. De un interes sporit s-au bucurat prezentările unor reviste, cum ar fi: „Curtea de la Argeş”, „Bucureştiul literar şi artistic”, „Rotonda Valahă”, „Arena literară” şi, nu în ultimul rând, „Argeş”.

          Ne face o deosebită plăcere să reamintim numele câtorva participanţi la acest simpozion: prof.univ.dr. Mihail Diaconescu şi Nicolae Georgescu, prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan şi Gabriela Georgescu, conf.univ.dr. Corneliu Zeana, criticul literar Aureliu Goci, jurnaliştii Ioan Barbu, Florentin Popescu, editorii Ion C. Ștefan şi Nicolae Roşu şi, nu în ultimul rând, scriitorii Florentin Popescu, Ana Calina Garaş, Elena Armenescu, Geo Călugăru, Petru Solonaru, Gabriela Banu, Corneliu Zeana, Silvia Chiţimia etc.

          Să subliniem faptul că întreaga desfăşurare a acestui simpozion s-a desfăşurat sub atenta coordonare a profesoarei de limba şi literatura română Maria Vâlceanu din Piteşti, care, în urmă cu o săptămână, împreună cu dr. Corneliu Zeana, au fost prezenţi la Râmnicu Vâlcea, unde în Sala Mare a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din localitate, s-a desfăşurat lansarea unor cărţi, având ca autori pe invitaţii amintiţi mai sus.

La timpul potrivit, stimaţi cititori, vă informam despre situaţia extrem de tensionată ce s-a instalat încă din vara anului 2017 în cadrul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. În sfârşit, după "lupte seculare" (aşa cum zicea marele Caragiale), care au durat mai mult de 30 de ani, situaţia extrem de tensionată în cadrul UZPR-ului a revenit la normalitate. Consiliul Director al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, ales de Adunarea Generală Extraordinară din 8 septembrie 2017 - alegere validată prin Hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, pronunţată la data de 28 septembrie 2017, în dosarul nr. 29829/299/2017, rămasă definitivă şi executorie prin Decizia civilă nr. 238/A/25.01.2018 a Tribunalului Bucureşti - aduce la cunoştiinţă tuturor celor interesaţi şi în mod special membrilor UZPR-ului şi ai Consiliului Director următoarele: "Prin validarea tuturor lucrărilor A.G.E. din 8 septembrie 2017, a dobândit forţă juridică şi Hotărârea A.G.E. nr. 2 din 8 septembrie 2017, prin care au fost excluşi din UZPR următorii: Rosent Zveig Adrian (Adi Cristi), Fulea Adrian, Petrescu Ion, Frangulea Gheorghe, Rusu Gabriela, Puriş Nicuşor Cosmin, Ivaşcu Gheorghe, Spiridon Casian, Şperlea Florin, Lupescu Dan, Cepraga Teofil Octavian, Iovciu Ion, Neagoe Benone Constantin.
În Hotărârea nr. 2 din Adunarea Generală Extraordinară s-a precizat: "Toţi aceştia pierd, începând de astăzi, calitatea de membrii ai UZPR, făcându-se vinovaţi de convocarea nestatutară a unei aşa-zise "Adunări Generale", de uzurpare a calităţii oficiale, de confiscare prin rapt a paginii web, de confiscare prin rapt a sediului şi însemnelor Uniunii, de lansare în media a unor atacuri incalificabile, sub centură, insuportabile împotriva preşedintelui Uniunii, Doru Dinu Glăvan, de încălcare flagrantă a îndatoririlor prevăzute la art. 15, lit. e) şi f) din Statut. Dat fiind că aceştia nu au contestat în termenul legal Hotărârea A.G.E., măsura este definitivă. Orice act, activitate, poziţie, opinie, decizie luate în invocarea calităţii de membru al UZPR de vreuna dintre persoanele menţionate este lovită de nulitate. După caz, asemenea fapte pot intra şi sub incidenţa legii penale."
Filiala judeţului Vâlcea a primit cu multă bucurie această veste care repune în drepturi membrii Consiliului Director şi pe toţi aceia care au dorit şi doresc în continuare reabilitarea deplină a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, structură organizatorică ce nu peste mult timp va împlini 100 de ani de existenţă. Consiliul Director îi sfătuieşte pe membrii UZPR să nu se lase induşi în eroare de eventuale obstrucţii sau colportări ale falşilor membri. Oricâte procese ar mai exista, principiul liberului acces la justiţie funcţionează, obligând instanţele să înregistreze şi cele mai nerealiste cereri, situaţia juridică prezentă este fără echivoc. UZPR este administrată şi reprezentată de organele de conducere alese, de Adunarea Generală Extraordinară din 8 septembrie 2017.
Aşadar, stimaţi cititori, dragi membri şi colegi ai Filialei UZPR Vâlcea, la această structură lucrurile s-au limpezit!
Şi pentru că veştile bune întotdeauna nu sunt singulare, mai informăm atât pe cititori, cât şi pe membrii UZPR-ului că a apărut un nou număr al revistei ajunsă la numărul 9. Ea se prezintă în condiţii grafice excelente, realizate de colegul nostru Ovidiu Zanfir, asociată cu inteligenţa solidarităţii jurnaliştilor autentici. Cu adevărat, într-un climat de normalitate, am spune, acest nou număr confirmă inteligenţa breslei jurnaliştilor profesionişti, a oamenilor serioşi, generatori de atitudini constructive, din ce în ce mai puternică şi vizibil mai solidară.
După Adunarea Generală Extraordinară din 8 septembrie 2017, filialele UZPR, printre care, la loc de frunte, se situează şi Filiala Vâlcea, s-au repliat, devenind autentici "consilieri" pe probleme de relatare şi zugrăvire a tabloului societal. Prin această veste bună, invităm pe toţi cititorii noştri, aşa cum o facem trimestrial, la apariţia unui nou produs editorial, marca UZPR, să parcurgă conţinutul care poartă semnături de referinţă, aşa cum sunt: Titus Andrei (Melodica Românească), Ovidiu Balint îşi pune semnătura peste un articol extrem de interesant ce se prezintă sub genericul "100 de ani în care nu am învăţat nimic", "Ce a avut ziaristul Ioan Slavici cu Marea Unire?", Firiţă Carp (Revista revistelor: Urmuz şi Revista Nouă et. O nobilă încăpăţânare: Raed Arafat), Elena Chiriţă (Argentina: 400 de jurnalişti au primit premiul Konex - interviu cu Preşedintele Fundaţiei Konex, dr. Luis Ovsejevich), Nicu Ciobanu (Casa de presă şi editură "Libertatea" sau Creanga de aur a unei etnii), Şerban Cionoff (Cine a câştigat şi cine a pierdut testul puciului? Este o tânără jurnalistă care bate cu uitarea - Eveline Păuna); Dan Toma Dulciu (Wall Street-ul românesc al Vienei), Marin Teodora (Violenţa în mass-media şi criminalitatea ca fenomen social), Galina Martea (Populismul demagogic - mişcare politică în detrimentul maselor), Ştefan Mitroi (Învierea lui Eminescu), Lucian Oprea (Despre un vis devenit realitate: gândacul de Colorado), Corina Popescu (De la adevărul ca o poveste, la povestea ca adevăr), Carol Roman (Confesiunea unui "avangardist": Saşa Pană), Ioan N. Roşca (Drepturile umane şi reflectarea lor în mass-media), Octavian Ştireanu (Nevoia de atitudine), Dan Teodorescu (Cenaclul "George Topârceanu" a renăscut de peste veacuri), Ioan Tudor Vasilescu (Octavian Andronic şi libertatea conştiinţei profesionale), Corneliu Vlad (Presa: nu este a patra putere, ci prima contraputere în stat) şi, cu voia dumneavoastră, subsemnata. La rubrica "Fotoreporteri UZPR", Ilie Bumbac surprinde "ochiul sufletului" cu fotografii color pline de farmec informaţional. şi, aşa cum am obişnuit - spunem noi - cititorul, vocile tinere ne însoţesc şi în acest număr. La rubrica "Reflexii", sub semnul interogării "Jurnalismul este act de creaţie?", Ştefan Pană şi Florentina Tituleac răspund în acord cu experienţa acumulată. Indiscutabil, numărul 9 al revistei UZP, care deschide apariţiile pe anul în curs, rămâne un act mobilizator al breslei jurnaliştilor profesionişti către o atitudine conştientă de a împlini aşteptările celor care au înţeles importanţa creaţiei jurnalistice, conectată la regulile contextului socio-politic, adesea potrivnic unui climat societal armonios.
Ne dorim ca toţi cititorii noştri să înţeleagă că există o diferenţă foarte mare între cei care îşi pun condeiul pe o lucrare care, cu timpul, va deveni carte şi cei care semnează zilnic articole cu apariţii într-un cotidian sau într-o publicaţie cu deschidere largă şi permanentă în lumea cititorilor.

Marți, 13 Martie 2018 19:37

Caută-ţi o slujbă!

În data de 19 martie 2018, începând cu ora 9:00, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea va organiza Bursa Forţei de Muncă la sediul instituţiei din Râmnicu Vâlcea, str. Dacia, nr.8, etaj II-III. De asemenea, AJOFM Vâlcea va organiza Bursa Forţei de Muncă şi la sediul Punctului Lucru din Lăpuşata în data de 23 martie 2018. La evenimente sunt aşteptate să participe persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă, indiferent de statutul social, precum şi angajatori din judeţul Vâlcea care doresc să angajeze forţă de muncă în sectoarele economice deficitare. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au posibilitatea să intre în contact cu angajatorii prezenţi şi pot identifica cât mai multe variante de angajare, iar agenţii economici participanţi la bursă pot să-şi recruteze personalul direct, fără intermediar, în funcţie de cerinţele specifice locurilor de muncă pe care le oferă. Oferta locurilor de muncă va fi completată şi cu locurile de muncă vacante din Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European. Angajatorii din judeţul Vâlcea care doresc să participe la acest eveniment trebuie să depună ofertele de locuri de muncă vacante la sediul ALOFM Rm. Vâlcea, str. Dacia, nr. 8, etajul III.

Aşa cum v-am informat în urmă cu ceva timp, această structură organizatorică, sub denumirea de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, cu o îndelungată activitate extrem de bogată în spaţiul carpato-danubiano-pontic, şi-a intrat în drepturi, câştigând, prin numeroase procese, dreptul de a funcţiona în condiţii legale, aşa cum a făcut-o şi până în prezent.

          Potrivit art. 24 şi 33 din Statutul UZPR, preşedintele nostru, Doru Dinu Glăvan, convoacă Adunarea Generală a UZPR-ului, în data de 24 martie 2018. Lucrările acestei adunări vor avea loc în amfiteatrul 1 din clădirea Ion N. Angelescu, din cadrul ASE Bucureşti (situată pe strada Căderea Bastiliei, nr. 2-10), cu începere de la orele 10.30 (Piaţa Romană – Bucureşti).

          Adunarea Generală va avea o ordine de zi aşa cum este cunoscută în toate structurile organizatorice care se respectă şi continuă o tradiţie:

          1. Prezentarea raportului de activitate pe anul 2017;

          2. Prezentarea raportului financiar pe anul 2017 şi proiectul de venituri şi cheltuieli pe anul 2018;

          3. Prezentarea proiectului de activităţi pentru anul 2018;

          4. Prezentarea raportului comisiei de cenzori;

          5. Informare a Comisiei de atestare profesională;

          6. Propuneri privind unele modificări la documentele de bază ale UZPR-ului;

          7. Diverse, luări de cuvânt (discuţii pe baza materialelor prezentate în ordinea de zi).

          Cu această ocazie, în calitate de preşedinte al Filialei Vâlcea, solicit celor 14 membri ai Filialei din judeţul nostru să ia legătura cu subsemnatul pentru a pune la punct unele probleme legate, în primul rând, de deplasarea membrilor Filialei Vâlcea la această Adunare Generală, cât şi unele probleme ce le vom ridica în plenul Adunării.

          O veste bună am primit de la sediul central al UZPR-ului şi ne face o deosebită plăcere să informăm cititorii noştrii, dar, mai ales, pe cei interesaţi. Datorită situaţiei create în urma incidentelor iniţiate de către un grup de pucişti militari, care înainte de 1989 îşi puneau semnătura peste diferite articole cu caracter militar din diverse publicaţii, mai mulţi jurnalişti militari s-au regrupat într-o filială extrem de puternică şi binevenită, sub genericul „Filiala MApN”. Din iniţiativa acestor jurnalişti militari din Bucureşti, la începutul lunii martie au demarat lucrările de reorganizare a acestei filiale, însumând, până în prezent, peste 60 de membri ai UZPR-ului.

          Cu această ocazie, trebuie să îi felicităm pe coloneii Dumitru Mocanu şi Marian Nencescu, care au început, încă de la sfârşitul acestei ierni, să contacteze şi să mobilizeze viitorii membri ai acestei filiale, constituind un nucleu de jurnalişti serioşi, dar, mai ales, profesionişti.

          Cu prilejul deplasării noastre la Bucureşti, ne va face o deosebită plăcere să îi cunoaştem pe aceşti doi foşti ofiţeri activi ai Armatei Române, iniţiatorii reorganizării acestei filiale.

Evaluarea stării de sănătate
Metodologie

 

Mai mulţi specialişti din România, în colaborare cu cercetătorul american Enriko D Antella, vor fi prezenţi în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică (16-18 martie), la Râmnicu Vâlcea, pentru a dezbate, dar, mai ales, de a susţine şi prezenta o metodă concretă, nealopată, cercetată iniţial la NASSA, iar apoi dezvoltată, privind recuperarea şi menţinerea sănătăţii, respectiv întărirea imunităţii.
În acest sens, vă informăm, stimaţi cititori, că vineri, 16 martie 2018, începând cu orele 17.00, în sala Multimedia din cadrul Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul", pe parcursul a două ore, va avea loc această expunere, sub genericul "Starea noastră de sănătate". Comunicarea va fi susţinută şi comentată de un specialist (ajutat de către un alt specialist, Natalia Kovesdi, recunoscut internaţional, cu ajutorul unui translator), cu titul de DHC al Universităţii PRODEO din New York.
Problemele importante care vor fi aduse la cunoştiinţa publicului spectator vor gravita în jurul evaluării stării de sănătate în domeniul biomedicinei cu programele de: rezonanţă cuantică, Magnet Space şi dinamica medicală. Spectatorii vor beneficia de încercări extrem de benefice folosind dispozitivele terapeutice. În stabilirea stării de sănătate se foloseşte principiul biomedicinei, în care organismul este tratat şi evaluat ca un tot unitar: corp fizic plus energie.
În acest sens, informăm cititorii că la această evaluare a stării de sănătate se folosesc două proceduri concepute, cercetate şi dezvoltate în clinici, conduse de către cercetători consacraţi pe plan mondial, în baza urmăririi clinice a mii de pacienţi, anual, pe parcursul a peste zece ani. Programele respective sunt în permanenţă într-o schimbare amplă, completate, modernizate, dar, mai ales, ultragradate.
Procedurile menţionate mai sus vom încerca să le prezentăm în câteva cuvinte deoarece spaţiul tipografic nu ne permite să extindem prezentarea lor teoretică.
Programul Magnet Space - dispozitiv cu ajutorul căruia se obţin, pentru 29 seturi de analize, date referitoare la deficienţe, afecţiuni, efecte adverse ce împiedică funcţionarea normală a organismului.
Celălalt program, sub genericul "Dinamica Medicală", este, de fapt, un dispozitiv cu ajutorul căruia se obţin date şi diagrame referitoare la starea energetică a organismului (niveluri, blocaje etc.).
    Cele două proceduri sunt descrise mai sus au un caracter inofensiv, non-invazive, nedureroase şi foarte rapide. Rezultatele sunt prezentate subiecţilor imediat. Ele vor fi apoi evaluate şi interpretate, şi le vor fi evidenţiate cauzele care generează degradarea stării de sănătate.
Cei care doresc să cunoască în detaliu programul şi procedurile respective pot să consulte materialele privind evaluarea cu Programul "Magnet Space - despre principiul cuantic". În funcţie de starea de sănătate, proprie ficărei persoane investigate, se stabilesc terapii personalizate. La finalul evaluării, se pot face încercări folosind dispozitivele terapeutice.
Aşadar, toţi cei care doresc să participe la o asemenea dizertaţie sunt aşteptaţi vineri, 16 martie 2018, de la orele 17.00, în sala Multimedia din cadrul Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul".
 

Pagina 1 din 8

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu