Genialii, fără prea multă carte, care au luat Premiul Nobel

Scris de  Joi, 11 Ianuarie 2018 19:02
Notează articol
(1 Votează)

În urmă cu ceva timp, am purtat o discuţie cu un vechi prieten, coleg de breaslă din zona Văii Jiului. Printre alte subiecte abordate a fost şi acela de a scoate în evidenţă, în cotidianul nostru, câteva nume de celebrităţi din lumea întreagă, care, de-a lungul anilor, au câştigat, şi pe bună dreptate, într-un mod merituos, Premiul Nobel. Ceea ce este mai important şi demn de semnalat este faptul că aceste genii nu aveau studiile terminate. Este chiar paradoxal ce afirmăm şi ce veţi citi mai departe, în prezentul material. Nu este nici un secret pentru nimeni că aceasta este una dintre cele mai râvnite şi mai măreţe distincţii din întreaga lume ce se poate acorda unei personalităţi care, prin opera ei, s-a remarcat în mod deosebit faţă de ceilalţi semeni.
Scriitori, artişti, oameni de ştiinţă, sportivi de are clasă, activişti sau politicieni deopotrivă visează să primească, după o activitate laborioasă, la un moment dat, celebra distincţie a Academiei Suedeze cu capitala la Stockholm. De obicei, cei care reuşesc această unică performanţă în viaţă sunt oameni care au absolvit cele mai prestigioase instituţii de învăţământ academic din lume.
De-a lungul istoriei, printre cei care au câştigat Premiul Nobel se numără, însă, şi minţi sclipitoare care, pentru un motiv sau altul, n-au reuşit să termine nici măcar studiile liceale. Încercăm să vă redăm, mai jos, stimaţi cititori, poveştile unora dintre ei, care demonstrează că o minte genială nu are nevoie neapărat de o diplomă.
l celebrul scriitor George Bernard Shaw a văzut lumina zilei pe data de 26 iulie în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis în anul 1856, în capitala Irlandei, Dublin. În copilăria timpurie, Shaw a fost instruit şi educat de unchiul său, care era cleric. ?i ca orice copil, familia l-a înscris la diverse şcoli din localitate. Dar, supriză! Nu a rezistat prea mult timp la nici una. Contrar tuturor regulamentelor, la vârsta de 15 ani el a abandonat şcoala pe simplul motiv că dispreţuia învăţământul organizat. Îl găsim încă de la această vârstă fragedă lucrând ca simplu muncitor în diferite ateliere ale oraşului. În 1876, el s-a mutat la Londra, la vârsta de 20 de ani, unde s-a aplecat asupra hârtiei şi a început să scrie. Timp de 10 ani, s-a străduit să îşi vândă cărţile, dar fără prea mare succes. Datorită faptului că nu avea asigurat un venit stabil, consistent, care să îi asigure un trai decent, tânărul scriitor a fost nevoit să trăiască pe spinarea mamei şi a surorii sale. Cu timpul, tânărul scriitor s-a orientat în materialele sale, tratând cu preponderenţă problematici sociale, iar scrierile sale, cu un pronunţat caracter umoristic, au devenit tot mai populare. În 1925, i s-a acordat Premiul Nobel pentru literatură. Zece ani mai târziu, în perioada interbelică (1935), la vârsta de 79 de ani, a primit un Premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, ecranizarea piesei de teatru Pygmalion.
(va continua)

Citit de 583 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu