×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 416

Concert simfonic la Filarmonică

Scris de  Miercuri, 11 Octombrie 2017 20:37
Notează articol
(0 voturi)

Luni, 16 octombrie 2017, de la ora 19.00, publicul meloman şi nu numai este invitat la Filarmonica „Ion Dumitrescu”, unde are loc un concert simfonic. În prima parte veţi putea asculta „Mica serenadă” ( Eine Kleine Nachtmusic) de Wolfgang Amadeus Mozart, urmată de Concertul pentru doi corni (trombe selvatiche), TWV 54 în Mi bemol Major de Georg Phillip Telemann, în interpretarea corniştilor Mihai Sîrbu şi Ioan Gabriel Luca. În partea a doua a serii, orchestra simfonică a Filarmonicii vâlcene, aflată sub conducerea muzicală a dirijorului Mircea Holiartoc vă va prezenta în primă audiţie Simfonia I de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Dirijorul Mircea Holiartoc

După absolvirea Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, specialitatea interpretare instrumentală pian, în anul 1994, Mircea Holiartoc absolvă pe rând secţia de Compoziţie - Dirijat din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi cursurile de master în Stilistică Dirijorală din cadrul aceleiaşi Universităţi. Din 1999 până în 2001 activează ca dirijor secund la Teatrul Naţional de Operă „Ion Dacian”, iar din anul 2001 devine dirijor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi. Din 2002, activitatea sa se diversifică, cuprinzând şi sfera pedagogică: profesor colaborator la Liceul de Muzică din Galaţi, asistent universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara, corepetitor-orchestrator al Corului „Allegria” - Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi. Devine, în 2006, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar din 2012 este doctorand sub îndrumarea prof. univ. Dan Dediu. A primit numeroase distincţii din 1997 până în prezent: Premiul „Nicolae Lungu“ al Festivalului Tinerilor Dirijori, Craiova (1997); Premiul I la Concursul Naţional de Creaţie Corală Bucureşti, Cor Mixt (1999); Premiul III la Festivalul „Lăudăm şi cântăm la Dunărea de Jos“, Galaţi (2009); Titlul de Valoare a Operei acordat de Opera Naţională Română Iaşi (2012:) etc. Din 1997 până în prezent este invitat să dirijeze la Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Banatul din Timişoara, Filarmonica Muntenia din Târgovişte, Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica Piteşti, Filarmonica Braşov, Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici din Chişinău, Sala cu Orgă din Chişinău, Teatrul Academic de Operă şi Balet din Odessa şi la Opera Naţionala Română Iaşi. Repertoriul abordat este unul variat, Mircea Holiartoc dirijând cu uşurinţă pagini importante din creaţia simfonică, de operă şi operetă.

Cornistul Mihai Sîrbu

Cornistul Mihai Sîrbu s-a născut la 19 august 1975, în comuna Cotusca, judeţul Botoşani. A absolvit Liceul de Artă ,,Octav Băncilă” Iaşi, la secţia instrumentală (corn), la clasa profesorului Musteaţă Nicolae. Este absolvent al Academiei de Muzică „George Enescu” din Iaşi, secţia instrumentală, corn, la clasa profesorului Petrea Gîscă. A susţinut diferite recitaluri şi a participat la diferite concursuri. Din anul 1994 până în anul 1999 a fost angajat al Operei Române din Iaşi. Din anul 1996 a colaborat cu Filarmonica „Moldova” din Iaşi, iar din anul 1998 devine colaborator permanent (prim cornist) al Filarmonicii de Stat Botoşani. În anul 1999 devine angajat al Filarmonicii de Stat din Botoşani, unde îşi desfăşoară şi în prezent activitatea artistică. Între anii 2001-2004 a colaborat cu orchestra de suflători Villa – Nova Di Guidonia Italia. În anul 2011,1 ianuarie, a fost numit manager la Filarmonica de Stat Botoşani, fiind cel mai tânăr manager al unei filarmonici din ţară. Este membru al cvartetul de corni („Horn Quartett”), împreună cu care a susţinut mai multe recitaluri. În prezent este managerul Filarmonicii de Stat din Botoşani şi desfăşoară o bogată activitate solistică.

Cornistul Ioan Gabriel Luca

Ioan Gabriel Luca s-a născut, în 1977, la Dorohoi. La vârsta de 6 ani începe studiul viorii, dar la 12 ani se hotărăşte să devină cornist sub îndrumarea profesorului Neculai Musteaţă, în cadrul Liceului „Octav Băncilă” din Iaşi. Câştigă Premiul I la şase ediţii consecutive (1990-1996) ale Olimpiadei Naţonale. Acestor distincţii le mai adaugă alte premii I, la Concursurile de interpretare de la Ploieşti (1992), Iaşi (1992, 1993, 1996), Constanţa (1994), Baia Mare (1995). Tot, Premiul I i se acordă la ediţia 1996 a Concursului Internaţional „Jeunesses Musicale”. În 2001, cornistul Ioan Gabriel Luca termina cursurile clasei de corn a prof. Nicolae Lipoczi din cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti, cu specializarea corn solo. Din 1997 este membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din 1999 este şef partidă - corn. Împreună cu orchestra Filarmonicii „George Enescu” a participat la numeroase turnee internaţionale de mare succes în Europa şi Asia. Nu renunţă nici la activitatea solistică. Este membru al formaţiilor „Athenaeum Brass Quintet”, Cvintetul „George Enescu”, „Romanian Brass” cu care a susţinut concerte în ţară şi străinătate şi a realizat înregistrări. În anul 2004, Ioan Gabriel Luca a fost distins de către Preşedintele României cu Medalia „Meritul Cultural” clasa II-a. Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei. Aceste informaţii ne-au fost oferite de Ionela Poenaru, consultant artistic al Filarmonicii vâlcene.

Citit de 426 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu