George Ceauşilă, o viaţă ca-n filme

Scris de  Joi, 20 Decembrie 2018 10:54
Notează articol
(0 voturi)

Fostul golgheter al României, jucătorul căruia Ceauşescu i-a furat numele, a trăit ani buni în Grecia dar spune că nu şi-a spus ultimul cuvânt în fotbal

“A marcat C. Gheorghe”!!! Nu de puţine ori s-a auzit această veste în transmisiunile fotbalistice de la radio sau Tv. Mai exact de nu mai puţin de 48 de ori numai în primul eşalon al României. De curând a împlinit 46 de ani, s-a întors după mai bine de 14 de ani petrecuţi în Grecia şio pare tentat să rămână acasă şi să se reapuce de antrenorat. «Nu mi-am spus ultimul cuvânt în fotbal sau cel puţin aşa îmi place mie să cred. Acum sunt în România cu nişte probleme de rezolvat dar par tentat să rămân aici», spune George Ceauşilă, fotbalistul al cărui nume i-a fost «furat» pe vremea comuniştilor.

La 19 ani a ajuns la Steaua

George s-a născut pe 11 octombrie 1966, la Boişoara. A ajuns să practice fotbalul la îndemnul fratelui său, Lucică Giurcă, ambii ajungând să îmbrace tricourile unor cluburi importante ale României. ”Primul s-a dus, la fotbal, Luci. M-a convins şi pe mine, m-am dus de gura lui. Mi-a plăcut rapid şi nu m-am mai lăsat niciodată. A contat, probabil, că primul meu antrenor a fost Traian Popa. Mare om, mare caracter, mare tehnician, Dumnezeu să-l odihnească acolo unde este… Şi-a dedicat toată viaţa fotbalului. (…) Ceauşilă a impresionat încă din perioada junioratului şi a făcut parte din categoria «s-a născut talent şi a murit speranţă». Din contră, după ce a debutat la Chimia Râmnicu Vâlcea, a plecat direct la Steaua Bucureşti, în perioada satisfacerii stagiului militar. Exact în anul de glorie al «militarilor», 1986. A bifat câteva minute pentru echipa mare dar nu a evoluat în Liga Campionilor Europeni, trofeu care a ajuns în vitrina din Ghencea. (…) Am ajuns prea mic, necopt, la Steaua. Normal că regret că nu am apucat să joc în Liga Campionilor…“, spune George.

Valentin Ceauşescu l-a anunţat că nu se mai poate numi…. Ceauşilă

La puţin timp după ce a îmbrăcat tricoul roş-albaştrilor, vâlceanului i s-a transmis chiar de Valentin Ceauşescu, fiul preşedintelui, că nu mai poate juca cu numele său real. «Valentin Ceauşescu a fost un om deosebil. Iubea mult fotbalul, pe fotbalist şi iubea oamenii în general. Serios, cine zice că a făcut cine ştie ce rele, minte. El mi-a spus că nu pot juca cu numele meu real. Că e ordin de sus de tot, cum să îl cheme pe cineva Ceauşilă, suna a ironie la numele preşedintelui. Am avut două variante, să-mi schimb numele de familie sau să adopt o iniţială. Am ales-o pe a doua, ce să fac? Cum era să le spun la prieteni şi la rude ă nu mă mai cheamă cum mă chema înainte. Tot am rămas şocat, însă, după ce am cumpărat ziarul de sport după un meci jucat de mine titular. Am căutat peste tot în caseta meciului şi eu nu eram. M-am uitat de trei ori, apoi am văzut, eu eram C. Gheorghe şi aşa am rămas până după Revoluţie. Mai erau meciuri în Ghencea când mi se spunea numele adevărat dar în deplasare era total interzis».       

«Ştiinţa e echipa la care ţin cel mai mult»

George Ceauşilă a jucat la cele mai bune echipe ale timpului, Steaua, Dinamo şi Craiova.De asemenea, a mai îmbrăcat tricoul altor multe formaţii: Chimia Râmnicu Vâlcea, Sportul Studenţesc, FC Olt Scorniceşti, Dacia Unirea Brăila, FC Naţional, Farul Constanţa, Apulum Alba Iulia, Juventus Colentina sau PAOK Salonic şi şi-a terminat cariera de fotbalist în Grecia, la PAE Marko. A bifat cinci meciuri în tricoul echipei naţionale de fotbal a României, în perioada în care selecţioner era Cornel Dinu. A fost la un pas să prindă lotul pentru Mondialele din SUA 1994 dar Dinu a fost demis şi Anghel Iordănescu nu a mai contat pe el. Deşi este suporter declarat al clubului Dinamo Bucureşti, Ceauşilă are un loc aparte în inima sa pentru Ştiinţa Craiova. «Ştiu exact cum de am ajuns la Universitatea Craiova. Jucam la Vâlcea, la Chimia şi i-am marcat lui Silviu Lung un gol de la 35 de metri, direct la vinclu. I-am plăcut lui Sorin Cârţu şi el m-a adus la Ştiinţa. Clar a fost cea mai frumoasă perioadă a carierei mele, era o echipă în Bănie… Am câştigat un campionat şi o Cupă a României, se juca în faţa unor tribune arhi-pline, era totul fantastic. Acum mă doare sufletul când văd ce e la Craiova. S-a ales praful. Mare, mare păcat! Am fost forţat să plec de la Ştiinţa, după ce m-am accidentat la un turneu de pregătire. Au fost voci care au spus că sunt terminat ca fotbalist, că nu mai am nimic de spus. M-a durut enorm da ram strâns din dinţi şi am demonstrat că nu aveau dreptate. Am ajuns la naţională, am ajuns golgheterul României, am jucat în străinătate». Tot la Craiova şi-a recăpătat numele adevărat, imediat după Revoluţia din 1989. A urmat o altă scurtă de perioadă de confuzie pentru că microbiştii nu înţelegeau de unde a apărut Ceauşilă, cel care marca goluri după goluri?

Citit de 127 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu