Interviu Mihai Ioniţă, karateka pur sânge (1)

Scris de  Joi, 18 Mai 2017 21:52
Notează articol
(1 Votează)

- directorul CSS este convins că sportul de contact din Vâlcea este pe drumul cel bun

Mihai Ioniţă este unul dintre tehnicienii foarte respectaţi în sportul vâlcean. Fost karateka de performanţă, actualul director al Clubului Sportiv Şcolar are performanţe atât la clubul pe care l-a înfiinţat, Ioniţă Sport Center, cât şi la CSS. Palmaresul ca antrenor al lui Mihai Ioniţă este unul bogat. A cucerit numeroase titluri de campion naţional cu sportivii antrenaţi, atât la kata cât şi la kumite; – un titlu de Campion Balcanic cu sportivul Cruceru Andrei Daniel la kumite (copii nascuţi în 1999), în anul 2011, Larnaca, Cipru; – un titlu de Campion European la Kumite, individual feminin, junioare (-48 kg), în anul 2012, Bucureşti, România, cu sportiva Ioniţă Ioana-Andreea; – două locuri III prin sportiva Târcob Elena Andreea la kumite WKF, individual feminin, cadeţi (-47 kg) şi kumite shobu ippon, cadeţi (-54 kg), la Campionatul European de Karate WSKU în anul 2013, Bursa, Turcia. Ioniţă practică sportul din copilărie. A fost la fotbal, handbal, volei, tenis de masă, înot, luptele greco-romane şi karate. A început să practice karate-ul în anul 1983, obţinând 19 titluri de Campion Naţional la kumite, seniori, atât la individual, cât şi la echipe şi OPEN. La nivel internaţional, a obţinut un titlu de campion european la kumite, seniori, individual, 70 kg., în 1997, la C.E. de Karate Goju Ryu, Perugia – Italia, două titluri de vicecampion european la kumite, seniori, individual, 70 kg. şi echipe, în 1995, la C.E. de Karate Goju Ryu, Leopoldsburg – Belgia, un loc III la kumite, seniori, individual, OPEN, în 1998, la Campionatul Balcanic de Karate, Istanbul – Turcia şi un loc VII la kumite, seniori, individual, 70 kg., la Campionatul Mondial de Karate WKF, în 2000, Munchen – Germania. Toate acestea i-au adus titlul de Maestru al Sportului în 1995 şi Maestru Emerit al Sportului în 2002. În anul 1990 şi-a început activitatea ca instructor sportiv, pentru ca în anul 1991 să obţină certificatul de antrenor în karate. În anul 2003 a înfiinţat Clubul Sportiv “Ioniţă Sport Center”, care în anul 2007 s-a clasat pe locul V, la nivel naţional, după cluburile din Bucureşti, prin rezultatele obţinute. Acest rezultat este publicat în Anuarul Sportului 2007. Din 2007 şi până în prezent îşi desfăşoară activitatea ca profesor la secţia de karate a Clubului Sportiv Şcolar Rm. Vâlcea. În cadrul Federaţiei Române de Karate, după încheierera activităţii ca sportiv, a activat ca Arbitru Naţional „A” (kata şi kumite – 11-12.03.2006) şi Balcanic de karate W.K.F. (Kumite Judge A -29.06.2007 şi Kata Judge B – 23.06.2006), dar şi ca antrenor federal al Federaţiei Române de Karate (Decizia nr. 015/ 08.03.2013), funcţie pe care a exercitat-o până în septembrie 2014. La nivel local face parte din conducerea Asociaţiei Judetene de Karate.

“Încercăm să ţinem steagul sus la CSS”

Mihai, eu le recomand prietenilor să nu te supere dacă se întâlnesc cu tine, fie pe stradă, fie în alte locuri. Am dreptate?
- Ai dreptate, dar asta nu înseamnă că eu apelez le metodele pe care le ştiu, mai ales pe stradă, doar în sală. Sunt un om paşnic, a practica acest sport frumos nu înseamnă să te baţi pe unde apuci, ci doar la concursuri, după reguli stricte.
Conduci un club, CSS, de care pe noi, pe cei din generaţia mea, ne leagă multe amintiri plăcute. Aproape că nu a fost copil născut în anii ‘80, ‘90, care să nu participe la o activitate organizată acolo. Cum mai este acum Clubul Sportiv Şcolar?
- CSS Râmnicu Vâlcea are o istorie veche, aşa cum spui şi tu. S-a format în anul 1979, atunci au ieşit actele. S-au perindat pe acolo profesori renumiţi, dau doar două exemple, domnul Petruş, doamna Enescu, pe ambii să-i odihnească Dumnezeu. Toţi au avut rezultate deosebite cu care ne mândrim şi acum. Bugetul nu mai este acum ca pe vremuri, şi CSS şi România trec prin perioade nu foarte fericite din punct de vedere financiar. Chiar şi aşa, încercăm să ne ridicăm la nivel înalt şi acum, atât cât putem participăm la competiţii puternice, naţionale şi internaţionale. Totul este în funcţie de banii de care dispunem. Normal că ne-am dori să mergem la mai multe, dar nu se poate. Înţelegem situaţia, şi noi şi sportivii şi mergem înainte, în speranţa că o să fie mai bine.
În acest moment câte secţii mai are clubul?
- În acest moment avem şapte secţii: tenis de masă, baschet, handbal, lupte, karate, fotbal şi box. Am fost în perioada de pregătiri, ne-am pregătit pentru primele competiţii.

“Facem totul din pasiune, nu pentru bani”

Ai spus că încercaţi să ţineţi ştacheta sus, cât se poate de sus. E clar că e dificil din punct de vedere financiar, cum reuşiţi să faceţi bugetul? Cum se împart banii?
- S-a încercat să se mai reglementeze puţin salariile profesorilor. Nu sunt mari, deşi eforturile sunt mari. Noi, care suntem pasionaţi de ceea ce facem, nu ne gândim la bani, facem ce trebuie, facem ce ne place, punem mult suflet. Ne interesează să formăm sportivi dar şi oameni, care să aibă personalitate în activităţile pe care le vor avea. Despre buget ce să îţi spun, ne drămuim banii, nu facem risipă, încercăm să mulţumim fiecare secţie.
Cum se face selecţia la Clubul Sportiv Şcolar? Pe vremuri profesorii, antrenorii, mergeau prin şcoli pentru a găsi sportivi, elevi talentaţi. Se mai practică şi acum această metodă?
- Sigur, aşa se face şi acum. Colegii mei, antrenorii, se duc şi îi caută, în funcţie de aptitudini, şi la lupte şi la handbal, acolo unde este greu, sunt multe cluburi. La baschet este o situaţie identică. La karate este un pic mai uşor, pentru că am implementat un sistem de colaborare cu clubul pe care l-am înfiinţat, Ioniţă Sport Center şi pot face o selecţie riguroasă. Îmi uşurez mult munca astfel. Se poate face un astfel de sistem la fiecare ramură sportivă de la CSS.

“Noi îi formăm pe copii pentru societate”

În general este greu acum să mai atrageţi copii spre sport, într-o perioadă în care există tentaţia calculatorului, a internetului, plus alte multe tentaţii... În plus, acum din sport, mai ales din cel individual, nu se câştigă mulţi bani...
- Este foarte important să îl faci pe copil să înţeleagă că nu trebuie să practice un sport pentru a se împlini neapărat din punct de vedere financiar, trebuie să îl faci să înţeleagă că sportul înseamnă sănătate şi că sportul îl ajută să se împlinească mai mult ca om, că poate lăsa ceva în urmă. Dacă ajunge la un nivel de performanţă mare, atunci o să vină şi recompensele materiale.
Idoli mai au aceşti copii?
- La nivel naţional nu au personaje foarte carismatice, la nivel mondial sunt multe. De curând doi sportivi de la secţia de karate au fost în lotul naţional care a participat la Campionatul European de la Sofia. Acolo au văzut ce înseamnă o mare competiţie, la nivel de implicare, de pregătire, de dăruire. Au fost surprinşi câţi antrenori sunt la fiecare lot care se respectă. Le-a plăcut şi vor să performeze, să obţină şi pe viitor calificări la europene, la mondiale.

“Un procent foarte mic de juniori continuă şi la seniori”

Câţi dintre copiii care sunt acum la CSS ajung să facă performanţă şi după perioada junioratului? Eu ştiu, de exemplu, mulţi baschetbalişti, care după ce termină primul stadiu, îşi văd de treaba lor, merg pe alt drum în viaţă.
- Aici se împart în două sportivii. La nivelul sporturilor de echipă şansele sunt mai mari. După ce termină junioratul pot ajunge la echipe care se respectă şi atunci primesc şi bani, le convine să continue. Pot ajunge jucători profesionişti. La noi, la sporturile de echipe, la karate, nu există statutul de sportiv profesionist şi sunt puţini care continuă după ce merg la facultate. Am şi două exemple de sportivi care au continuat, o fată care este acum la Dinamo şi un băiat care s-a dus la Sportul Studenţesc. Este un procent foarte mic pentru că noi nu putem să le oferim salariu şi ei trebuie să trăiască.

Citit de 360 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu