×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 417

Cei mai iubiţi 100 de vâlceni Proiectele de infrastructură, prioritare pentru primarul Armand Cupăreanu

Scris de  Luni, 13 Noiembrie 2017 20:37
Notează articol
(0 voturi)

Armand Cupăreanu este unul dintre primarii cei mai tineri ai judeţului Vâlcea şi deşi se află la primul său mandat a reuşit o serie de investiţii pentru cetăţenii comunei Diculeşti. Despre planurile sale de viitor, dar şi despre familie şi nu numai ne-a vorbit în interviul de mai jos.
Domnule primar spuneţi-ne câteva cuvinte despre studiile urmate, dar şi despre parcursul dumneavoastră profesional.
- Sunt născut în data de 15 noiembrie 1982, în Bălceşti. Clasele I-VIII le-am urmat la Şcoala Gimnazială Băbeni – Olteţu. Am absolvit Liceul Petrache Poenaru în Bălceşti, profilul Contabilitate, după care am urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. În anul 2005, mai exact în data de 1 septembrie 2005, am susţinut examenul pentru postul de asistent social în cadrul Primăriei comunei Diculeşti. Neavând studiile de specialitate, am fost obligat să urmez şi cursurile Facultăţii de Asistenţă Socială, în cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu Râmnicu Vâlcea. Nu a fost de ajuns şi am mers în paralel şi cu Facultatea de Îmbunătăţirii Funciare şi Ingineria Mediului, specializarea Ingineria Mediului. Am rămas totuşi în domeniul asistenţei sociale din 2005 până în anul 2016. În anul 2016 m-am hotărât să candidez la funcţia de primar al comunei Diculeşti.
Care a fost motivul pentru care aţi decis să urmaţi acest drum?
- Având în casă un primar din anul 2000, cu patru mandate, am prins drag de această funcţie. Am vrut să vin la ţară. Îmi place să fiu mai liber, să mă plimb în natură şi să merg pe teren. Nu m-am văzut niciodată stând în birou opt ore pe zi. Astfel, în 2016 m-am hotărât să candidez la funcţia de primar şi asta şi la insistenţele cetăţenilor. Vreau să fac ceva pentru această localitate.
Care au fost planurile dumneavoastră atunci când aţi venit la Primărie? Ce proiecte v-aţi propus pentru cetăţenii comunei Diculeşti?
- La preluarea mandatului, după investire, aveam pe raza localităţii introdusă reţeaua de apă şi canalizare pe o distanţă de aproximativ 9 kilometri, iar în programul meu am avut stabilită introducerea reţelei de apă şi canalizare în toată localitatea, iar pentru asta am depus proiecte la Ministerul Dezvoltării. Am avut trei proiecte depuse, respectiv extinderea reţelei de apă, reţea de canalizare şi modernizarea drumurilor de interes local. Nu am obţinut finanţare decât pentru un singur proiect, pentru extinderea reţelei de apă, ce se întinde pe o distanţă de 16 kilometri. Astfel, toată comuna Diculeşti va beneficia de reţea de apă. Pentru celelalte două proiecte am primit o adresă de la Ministerul Dezvoltării prin care ni se aducea la cunoştinţă că nu au fost susţinute din cauza lipsei fondurilor financiare. Nu o să las lucrurile aşa şi sunt zvonuri că se va deschide şi PNDL III şi le voi redepune.
Credeţi că până la sfârşitul acestui mandat, infrastructura localităţii va fi pusă la punct?
- Eu aşa sper, dar lucrurile nu depind doar de mine. Sunt mulţi paşi de urmat şi multe piedici şi trepte de urcat. Speranţa moare ultima…
Prin fonduri europene aveţi proiecte depuse?
- Da. Suntem înscrişi în Grupul de Acţiune Locală „Ţinutul Vinului” şi am depus proiect pentru achiziţionarea utilajelor, pentru dotarea Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă. Este vorba de un tractor, a unei tocătoare de resturi vegetale, o cisternă pentru SVSU, multifuncţională, şi pentru incendii, dar şi pentru evacuarea apei. Vrem să ne gospodărim singuri pentru înfrumuseţarea localităţii. Suma alocată pentru localitatea Diculeşti a fost de 50 de mii de euro. Vroiam să achiziţionăm un buldoexcavator cu lamă de deszăpezire, dar valoarea se ridica la 75 de mii de euro. Noi, neavând posibilitatea să suplimentăm din bugetul local, ne-am limitat la suma pe care am primit-o prin GAL. Am depus şi prin Compania Naţională de Investiţii un proiect pentru o sală de sport şi asta pentru că nu dispunem de aşa ceva. 284 de copii îşi desfăşoară activitate şcolară în localitate. Proiectul a trecut de Comisia Tehnico-Economică, dar au fost multe proiecte de acest gen şi momentan nu dispun de fonduri, dar aşteptăm din clipă în clipă să primim răspunsul pozitiv. De asemenea, lucrez la un proiect pe fonduri europene, pentru modernizarea iluminatului public cu lămpi LED.
La ce sumă se ridică bugetul anual al comunei Diculeşti?
- Este de 400 de mii de lei. Prima înfiinţare a reţelei de apă şi canalizare a fost prin Administraţia Fondului de Mediu şi am avut cofinanţare de 25 la sută. Am nevoiţi să contractăm un credit de 22 de miliarde lei vechi pe cinci ani. Creditul este până în anul 2020 şi de aceea spun că stăm prost la capitolul finanţe. 400 de mii avem rata şi dobânda pe an la acest credit. Încercăm cu bani puţini să facem cât mai multe. Este greu, dar nu imposibil.
Despre proiectul privind introducerea gazelor naturale, ce ne puteţi spune?
- Împreună cu primarul din localitatea vecină, Făureşti, am depus proiectul şi am primit avizul, dar ajungem din nou la discuţia banilor. Avem în vedere să mergem la Bucureşti şi Mediaş, să batem din uşă în uşă şi să vedem unde găsim o sursă de finanţare. Ar fi bine să găsim o firmă care să vină şi să facă investiţia de la A la Z, dar banii să şi-i recupereze în timp. Racordul la gaze ar costa între 3.000 de lei şi 4000 de lei, iar oamenii nu dispun de aceşti bani. Am zis să facem o eşalonare şi oamenii să achite suma în decursul unui an. Deocamdată suntem la faza de discuţii. Sper ca până la sfârşitul mandatului să introduc reţeaua de gaze cel puţin pe strada principală, aferentă DJ 643, iar apoi să vedem ce soluţii găsim pentru extinderea reţelei de gaze şi în satele comunei.
Spuneţi-ne câteva cuvinte şi despre familia dumneavoastră.
- Sunt căsătorit, iar soţia, Ana Maria Cupăreanu, lucrează în învăţământ şi este învăţător. Am două fete, iar cea mare, Cupăreanu Alesia Elena este elevă în clasa I, la Şcoala Gimnazială Băbeni – Olteţu şi cea mică, Cupăreanu Raisa Maria este preşcolar, la grupa mică, la grădiniţa din satul Băbeni – Olteţu. Sunt foarte împlinit din punct de vedere familial.
Care a fost cel mai bun sfat primit şi de la cine?
- Cel mai bun sfat l-am primit de la familie, tată, mamă şi soţie. După ce am câştigat alegerile, sfatul a fost să rămân acelaşi om şi să respect legea.
Cum vă ocupaţi timpul liber?
- Mai am şi timp liber. Majoritatea timpului liber mi-l petrec cu familia, la un grătar şi mai am şi câteva hobby-uri. Când am timp ies la un pescuit, la un meci de fotbal sau la o vânătoare.
Sunteţi un om iubit?
- Da. Mă consider un om iubit, atât de familie, cât şi de cetăţeni.
Vă mulţumesc!

Citit de 375 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu