Aşa de repede trece vremea prin istorie, că nici nu ştii dacă au plecat unii şi au venit alţii...

Scris de  Luni, 03 Decembrie 2018 19:49
Notează articol
(1 Votează)

Uitaţi cum văd eu lucrurile: după decembrie 1990, adică acum 29 ani, nimeni nu ştia cum se construieşte o societate democratică: toate aceste ţinte, standard, e drept, democraţie, presă liberă, erau doar nişte cuvinte ce trebuiau umplute cu sens. Aveţi impresia că s-a întâmplat aşa? Nici vorbă! Cu toate astea s-a declanşat întrecerea între oameni atât de tare încât dintr-o dată s-a spart exact ceea ce-i scosese în stradă în decembrie 1989, solidaritatea pentru atingerea unui ţel, acela de a scăpa de tiran! Cine credeţi că a câştigat din această întrecere? Bineînţeles că ei, acei aşazişi politicieni şi reprezentanţii lor aşezaţi în diverse structuri sociale, proveniţi din... vechile structuri! Mai puţini decât v-aţi aştepta să se fi înregistrat. Ei, bine, generaţia mea, aflată în plină tinereţe, a dorit să-i vadă pe aceştia ieşiţi din schemă, pentru că generaţia mea se prinsese care era şpilul cu politica în România şi asista neputincioasă la destructurarea economiei şi ruinarea unor colective întregi de muncitori... începuse exodul! Cei care conduceau atunci România aveau vârsta matură pe care ar avea-o acum Tăriceanu, vârsta lui Adrian Năstase, a lui Comănescu la Vâlcea, sau a lui Câlea şi Miţaru. S-a topit şi valul ăsta şi am sperat mai departe că după aventura cu puşcăriile în care s-au topit vârfurile acelei generaţii de politicieni acuzaţi pe bandă rulantă de corupţie, a urmat generaţia imediată de sub ei, cea a lui Dragnea, pe care o vedeţi la ora asta la Putere.

Erau mici şansele ca să-şi pună cineva speranţa într-o politică generoasă, pentru popor şi în numele poporului, pentru că s-a dovedit că şi ăştia, poate mai mult decât ceilalţi, sunt socialişti de caviar!

Fac o mică paranteză aici şi vă relatez un fapt consumat de Întâi Decembrie la Focşani, capitala unuia din cele mai sărace judeţe. Primul ministru s-a dus sa asiste la manifestările dăruite de autorităţi Marii Uniri şi după, fiecare s-a pus pe petrecere, poporul cu fasole şi cârnaţi, miniştrii cu caviar şi şampanie! Toate aceste întâmplări arată că faţa României nu şi-a găsit masca pe care o căuta de o sută de ani! Am sperat că aici, la Vâlcea, faptul că un om tânăr, sub patruzeci de ani, va fi altfel, fără să iau in calcul, ca observator, bineînţeles, că omul a fost crescut în sufrageria celor de dinaintea lui, că a văzut cum şi-au făcut ăştia avere, că, venindu-i acum lui rândul, e mai uşor să joace cartea unei prefăcătorii abjecte că s-ar afla în slujba oamenilor, când de fapt el s-a instalat în fruntea unei găşti de indivizi, mulţi dintre ei legaţi prin rudenie, care s-au pus pe trai, neneacă! Mai există vreo speranţă pe lumea asta? Se va ridica altă generaţie care să spele toata putoarea asta care s-a aşezat peste administraţiile Vâlcii, venind dinspre toate partidele? Poate că Moştenitorii de la Vaideeni vor da lecţia de care are nevoie şi locul ăsta, dar şi ţara. Iertat să-mi fie patetismul...

Citit de 105 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu