Merita să i se pomenească numele părintelui Petre Gheorghe!

Scris de  Miercuri, 07 Noiembrie 2018 22:28
Notează articol
(1 Votează)

N-am fost marţi la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” şi rău îmi pare, pentru că întâlnirea cu doamna ambasador a statului Israel la Bucureşti m-ar fi interesat din mai multe puncte de vedere. Tema acestei întâlniri a fost cu o dedicaţie teribil de generoasă, pentru cei care şi-au sacrificat propria viaţă şi au militat pentru salvarea altor vieţi, ale evreilor din timpul Holocaustului. Nu ştiu, deci, dacă doamna ambasador a pomenit despre faptele sale, numele celui care a fost preotul Petre Gheorghe, care, riscându-şi viaţa în timpul războiului a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a ţine în legătură evreii din lagărul din Trasnistria şi familiile lor din ţară, asociindu-şi la această sarcină pe care şi-a luat-o singur un căpitan din armata română. Pentru această ispravă, preotul şi căpitanul au ajuns în faţa Curţii Marţiale şi puţin a lipsit ca să nu ajungă în faţa plutonului de execuţie. Ce căuta preotul Petre Gheorghe Govora pe front? Era pur şi simplu preot de front şi în această calitate călătorea frecvent de pe linia din spatele frontului acasă. În fine, n-am să vă povestesc aici şi acum toate amănuntele acelor întâmplări prin care a trecut prietenul meu preotul, încă din adolescenţă ne cunoşteam, din vremea când eram şeful Bibliotecii din Băile Govora, iar părintele, pe atunci în vârstă de peste 70 de ani, făcea naveta la muzeul de arheologie, pe care-l făcuse prin strădanie proprie în staţiune. Am să vă povestesc însă altă întâmplare, una prin care am trecut în urmă cu doi ani la Festivalul de Literatură de la Cluj.

Toţi scriitorii prezenţi acolo din toată ţara, participanţi la acest festival, am fost împărţiţi în câteva grupe şi repartizaţi la câte o instituţie de învăţământ, facultăţi şi licee, pentru întâlnirea cu tinerii cititori ai celui mai titrat oraş în domeniul ştiinţei şi culturii.

Am fost repartizat, împreună cu alţi câţiva scriitori, la Liceul de Artă Romul Ladea, un liceu prin care au trecut artişti celebri, fiind pregătit încă de acasă despre ce am să le vorbesc elevilor de acolo. Trebuia să le vorbesc, deci, despre ce înseamnă să ai succes în arta pentru care se pregăteau ei, avându-l ca exemplu de dat în acea intervenţie pe excepţionalul pictor Adrian Ghenie, cel mai de succes artist român de după Brâncuşi pe piaţa de artă internaţională. În secunda în care m-am ridicat să le vorbesc, iar copiii erau numai ochi şi urechi, mi-am întors capul spre peretele din dreapta, pe care se aflau nişte afişe foarte mari în care era derulată o întreagă pledoarie  - aţi ghicit, bineînţeles - despre părintele Petre Gheorghe de la Govora. Din marile fotografii părintele Petre Gheorghe povestea odiseea prin care au trecut evreii în timpul Războiului din urmă. Şi mi-am cerut iertare că nu le voi mai vorbi de Adrian Ghenie şi succesul său, ci le-am vorbit despre cât de multă tărie poate avea cineva cu credinţă în Dumnezeu şi în umanitate, pornind dintr-un instinct al solidarizării cu cei care sunt condamnaţi prin naştere la suferinţă şi moarte! Doamna ambasador a scris în cartea de onoare a Bibliotecii „Antim Ivireanul”, la general, cuvinte frumoase despre cei care s-au sacrificat pentru felul în care au acţionat, ştiind din plecare că îşi riscă viaţa apărându-i pe cei condamnaţi, fără să-i pomenească numele părintelui Petre Gheorghe. În timpul vieţii sale, niciodată părintele nu a povestit despre faptele sale din acel timp negru al istoriei secolului trecut. Merita să i se consemneze numele de către mâna celui care a fost trimis la Bucureşti de urmaşii celor salvaţi de Părintele în Trasnistria!

Citit de 231 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu