Măgarul lui Ceauşescu a ajuns un biet iepure!

Scris de  Luni, 12 Martie 2018 18:46
Notează articol
(2 voturi)

Pe vremea lui Ceauşescu, în anul Congresului al IX-lea, au ieşit din puşcării intelectualii care scăpaseră cât de cât vii, elitele politice şi economice, cele culturale şi-au găsit un stat nou, cu alt conducător decât cel care-i trimisese în puşcării, cu o declaraţie de ieşire de sub papucul sovietic, nu de tot, dar atât cât să poată să fie suportat şi, în schimbul tuturor acestor lucruri, cu un program de dezvoltare economică mai mult decât promiţător, chiar dacă îi spunea "de construire a unei societăţi SOCIALISTE  multilateral dezvoltate", care trebuia, în imaginaţia lor îngheţată pe alte idealuri, să facă o "Românie ca soarele de pe cer"! Şi cei care fuseseră pedepsiţi de comunişti şi cei care credeau că vor fi profitorii lor au primit cu entuziasm totul! Ce s-a întâmplat, ştie de acum toată lumea, România a făcut împrumuturi colosale pentru vremea aceea, ţara s-a transformat într-un şantier imens, mare parte a capacităţilor de producţie date în folosinţă erau depăşite moral şi o seamă de datorii n-au mai putut fi plătite din producţia acestor capacităţi. Atunci, întreaga povară a revenit agriculturii, care a furnizat marfa din care s-a plătit până la ultima centimă datoriile nebuneşti făcute de Ceauşescu.

Dacă România are, după toate statisticile, capacitatea de a hrăni peste 80 de milioane de locuitori, ea a ajuns în acea perioadă să nu mai poată hrăni cele 20 de milioane ale sale! A fost un dezastru, întins pe 25 de ani, când pe programul despre care am amintit la începutul acestui editorial s-a pus o etichetă de o cruntă ironie. Aşadar, circula bancul ăsta care pornea de la întrebarea dacă ştim ce este un măgar, iar răspunsul era, bineînţeles, un iepure multilateral dezvoltat!

Aşadar, haideţi să nu ne îmbătăm cu apă rece, scenariul acesta a trecut prin istoria recentă, iar Congresul de sâmbătă al PSD este o paradie a ceea ce v-am spus până aici. Aflăm aproape în fiecare lună că România se împrumută câteva miliarde de euro ca să plătească salariile, că este incapabilă să producă proiecte ca să asimileze banii pe care Europa ni-i poate da pentru integrare. Un singur exemplu ar fi poate edificator, iar acest exemplu se leagă de judeţul nostru. Aproape că nu este lună de la Dumnezeu să nu aflăm în ce stadiu se află proiectele pentru Autostrada Piteşti - Sibiu, dar niciun excavator n-a luat măcar o cupă de pământ din ceea ce ar trebui sa fie începutul fundaţiei pentru această lucrare aşteptată nu numai de români, ci şi de europenii care vor să se lege de Orientul Mijlociu prin ea mai rapid. Nu se ştie când se va întâmpla acest lucru, nimeni nu garantează nimic... în afară de perspective.

Alt exemplu ar fi acesta. De un an şi mai bine, de când este Preşedinte al Consiliului Judeţean, preşedintele acestuia, Constantin Rădulescu, postează pe reţelele de socializare poze cu el aşezat la birou şi semnând proiecte. Aceste proiecte sunt în diverse stadii de... evoluţie, începând de la semnătura augustă primită pe ele în birourile fiecărui ministru care trece pe la Dezvoltare, dar pentru care nu s-a bătut niciun ţăruş în planul real... Nu există, cred, decât un singur adevăr, nu sunt bani, iar oficialităţile pesedisto-aldiste se prefac doar că ne guvernează. Ca să nu ne prindem de asta, Congresul de sâmbătă a trasat nişte termeni de aşteptare care se duc pe douăzeci de ani de acum înainte, adică exact cât a domnit Ceauşescu după Congresul al IX-lea şi ieşirea din scenă de la Târgovişte. Când a venit la Putere, Ceauşescu era puţin mai tânăr decât Dragnea cel de acum. Dar Dragnea a calculat şi acest lucru, până în anul 2040 împlineşte vârsta de ieşire din scenă a lui Ceauşescu! Probabil că ieşirea o va face pe drumul spre Alexandria sau, mă rog, pe cel care duce la casa părinţilor noii sale ţiitoare!

Drumul ieşirii noastre din scenă, din fericire, n-a fost calculat!

Citit de 460 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu