Mihaela Borcan

Mihaela Borcan

La fel ca şi în anii anteriori, administraţia publică locală din Budeşti are în vedere modernizarea localităţii şi în special a infrastructurii, fie cu fonduri locale, fie cu guvernamentale sau europene. În acest sens, primarul Ion Vlădulescu va duce la finalizare trei investiţii aprobate cu fonduri guvernamentale. Este vorba de construirea unui pod peste pârâul Sâmnic, în punctul DC 30 Androneşti, proiect care se ridică la suma de 37 de miliarde de lei vechi. Un alt proiect face referire la construirea unei grădiniţe, în valoare de 16 miliarde. Totodată, se vor continua lucrările la reţeaua de canalizare în satele Linia şi Racoviţa.

Nu de mult, podul care leagă două sate din comuna Fârtăţeşti, respectiv Caţetu şi Cuci, a fost inaugurat de autorităţile locale. Investiţia a fost realizată cu fonduri europene şi era de strictă necesitate pentru cetăţenii acestei comunei. „Până nu de mult nu exista nici o cale de acces, iar acum, acest pod face acces la biserică şi cimitir. Cetăţenii erau nevoiţi să treacă pe un pod din lemn peste pârâul Geamăna”, a spus Nicolae Voicescu, primarul comunei Fârtăţeşti.

Autorităţile locale din comuna Stoileşti au pregătit din timp strategia de deszăpezire pentru această iarnă. Cu fonduri din bugetul local a fost asigurat necesarul de material antiderapant, iar pentru utilajele de deszăpezire a fost asigurat tot combustibilul. Astfel, în funcţie de prognoza meteorologică, se va acţiona preventiv pentru preîntâmpinarea depunerii stratului de zăpadă şi a formării poleiului. Informaţiile ne-au fost oferite de Florin Ionescu, primarul comunei Stoileşti.

Joi, 23 Noiembrie 2017 21:12

Tractor prin GAL la Băceşti

Pe lângă proiectele privind modernizarea oraşului Bălceşti, primarul Constantin Aleca are în vedere ca în perioada următoare să achiziţioneze utilaje, pentru Serviciul de Utilităţi din cadrul Primăriei. Astfel, prin Grupul de Acţiune Locală din care oraşul Bălceşti face parte, respectiv „Ţinutul Vinului”, primarul Aleca doreşte să achiziţioneze un tractor. Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 50.000 de mii de euro, iar tractorul va fi folosit pentru amenajarea spaţiilor verzi, dar şi pentru diverse activităţi de strângere a gunoaielor.

Joi, 23 Noiembrie 2017 21:06

În centrele de plasament sunt 212 copii

Potrivit ultimelor informaţii ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, în centrele de plasament sunt doar 212 de copii. Astfel, din numărul total de copii aflaţi în protecţie socială, în Centrul pentru copii ANE sunt 10 copii, în Centrul de plasament „Ana”, 28 de copii, iar în Casa Pinocchio Băbeni sunt 19. În ceea ce priveşte centrele şi serviciile pentru copiii cu dizabilităţi, numărul beneficiarilor este de 102. Dintre aceştia, 25 sunt în C. P. Andreea, 12 în SRRCD Râmnicu Vâlcea, 12 în Căsuţa de tip Familial Nicoleta Băbeni, 33 în Centrul pentru copilul cu dizabilităţi – Nord şi 20 în CF Goranu. De asemenea, numărul beneficiarilor aflaţi în Centrele şi serviciile de integrare socio-profesională este de 42. Din aceştia, 23 sunt elevi, opt sunt studenţi, iar 11 sunt beneficiari ai Serviciului de tip familial de integrare socio-profesională. Totodată, în centrul maternal sunt două mame şi trei copii. De precizat este că au avut şi 66 de externări din centrele de plasament ale DGASPC şi asta pentru că 7 au plecat în familia naturală, 29 au împlinit vârsta de 18/26 de ani, unul a plecat în plasament la rude la gradul IV, 11 au plecat în plasament la asistenţii maternali profesionişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, trei în centrele pentru adulţi şase în plasament OPA, unul în alt judeţ şi opt din alte cauze. În ceea ce priveşte serviciile de asistenţă şi prevenire, în Centrul pentru victimele violenţei în familie sunt trei adulţi şi trei copii. De asemenea, numărul copiilor aflaţi în plasament familial era de 915. Din aceştia, 305 erau în plasament la rude de gradul IV, 114 în plasament la alte familii sau persoane, iar 483 la asistenţii maternali profesionişti. Astfel, 148 de asistenţi maternali aveau în grijă câte un copil, 146 câte doi copii, 13 câte trei copii, iar un asistent maternal avea patru copii. Totodată, de la începutul anului au avut loc 119 încetări din plasament de tip familial. 12 au fost reintegraţi în familia naturală, 54 au împlinit vârsta de 18/26 de ani, 15 au schimbat familia de plasament, trei au plecat în plasament la DGASPC Vâlcea, trei la asistenţii maternali, 27 au fost încredinţaţi în vederea adopţiei şi cinci au fost adoptaţi. Informaţiile ne-au fost oferite de Nicolae Badea, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.

Unul dintre proiectele cele mai ambiţioase ale primarului oraşului Brezoi, Robert Schell este cel desfăşurat prin fonduri europene şi care presupune achiziţionarea a trei autobuze electrice pentru transportul public, dar şi construirea a 20 de kilometri de piste de biciclete. „Se lucrează la cel mai important proiect. Este vorba de înfiinţarea serviciului de transport în comun şi amenajarea a 20 de kilometri de pistă de biciclete. Este un proiect comun. Se vor achiziţiona trei autobuze electrice, care vor asigura transportul elevilor şi al persoanelor între toate satele aparţinătoare. Se vor construi staţii de încărcare electrice la Gura Lotrului şi în Brezoi. Se vor amenaja şi cei 20 de kilometri de piste de biciclete pe malul Lotrului şi se vor construi şi două poduri. Valoarea proiectului este de 4 milioane de euro şi îl depunem în data de 1 decembrie şi sperăm ca în iarna aceasta să primim şi aprobarea”, a declarat Robert Schell.

Miercuri, 22 Noiembrie 2017 21:16

Se modernizează sediul de primărie din Goleşti

Deşi bugetul local al comunei Goleşti este limitat, administraţia publică locală lucrează la documentaţii pentru o serie de proiecte. Unul dintre ele are în vedere modernizarea sediului de primărie şi în special la anveloparea clădirii şi la schimbarea acoperişului sediului de primărie. Precizăm şi faptul că nu de mult, tot în sediul primăriei a fost montat un sistem de supraveghere video şi alarmă. Informaţiile ne-au fost oferite de Dumitru Ropină, primarul comunei Goleşti.

Miercuri, 22 Noiembrie 2017 21:12

Nimeni nu ştie când vine vaccinul antigripal

Iarna bate la uşă, iar campania de imunizare gratuită a persoanelor vulnerabile nu poate fi demarată la nivelul cabinetelor medicilor de familie. În urma catagrafierii, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a solicitat un număr de 55 de mii de doze de vaccin antigripal, însă aşa cum se întâmplă la nivel naţional, acestea se lasă aşteptate. „Cea mai bună metodă de prevenire este vaccinarea. În special ne adresăm populaţiei care prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire, respectiv cei cu vârsta cuprinsă între un an şi 64 de ani. Este vorba de persoanele cu boli cronice, pulmonare, cardio-vasculare, metabolice, diabet zaharat, renale, hepatice şi cei cu boli neurologice. De precizat este că trebuie să evităm aglomerările în sezonul rece şi să respectăm regulile de igienă personală. Virusul se înlătură foarte uşor prin spălarea mâinilor cu apă şi săpun după fiecare acţiune. Indicaţia de vaccinare o face strict medicul de familie sau medicul specialist. Dacă se cumpără din farmacie vaccin antigripal, obligatoriu este să se asigure transportul corespunzător. Vaccinul se ţine la frigider şi se transportă în ladă frigorifică. Depăşirea în plus sau în minus a temperaturii optime de transport şi de păstrare duce la afectarea calităţii vaccinului şi nu mai poate fi administrat. Important este că acest vaccin este singurul indicat pe perioada sarcinii sau alăptării şi nu s-a dovedit niciodată vreun efect secundar. Dacă există anumite riscuri în sarcină, se evită vaccinarea în primul trimestru de sarcină. Am primit doar acele 248 de doze de vaccin antigripal care au administrate personalului din ATI, Neonatologie şi SAJ. 230 din aceste doze au fost repartizate, iar restul de 18 sunt în stocul DSP-ului Vâlcea, conform metodologiei, în caz de urgenţă. În urma catagrafierrii, judeţul Vâlcea are nevoie de 55.000 de doze de vaccin antigripal”, a precizat medicul Daniela Cochintele, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.

Miercuri, 22 Noiembrie 2017 21:10

Peste o mie de solicitări la Ambulanţă

Potrivit datelor statistice ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, în perioada 8 – 15 noiembrie, numărul solicitărilor din partea vâlcenilor cu diferite afecţiuni a fost de 1.033. cele mai multe solicitări au venit din partea celor cu afecţiuni digestive, respectiv 174, urmate de cele neurologice, respectiv 104. Tot în această perioadă s-au înregistrat şi 43 de afecţiuni cardiace, 76 afecţiuni psihiatrice, 18 renale, 85 respiratorii şi 66 vasculare. De precizat este că în cele opt zile s-au înregistrat şi trei tentative de suicid, una prin autoagresiune şi două prin intoxicare voluntară. Informaţiile ne-au fost oferite de medicul Dan Pădureanu, managerul Serviciului de Ambulanţă Vâlcea.

Miercuri, 22 Noiembrie 2017 21:06

Cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii

Potrivit ultimelor date statistice de la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, săptămâna trecută, în judeţul Vâlcea, au fost înregistrate 508 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Dintre acestea, 59 au fost înregistrate la copii de până la un an, 81 la cei cu vârsta între 2 şi 4 ani, 175 la copii cu vârsta de 5 şi 14 ani, 124 la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, 40 de cazuri la persoanele cu vârsta între 50 şi 64 de ani, iar 29 la cei cu vârsta mai mare de 65 de ani. De asemenea, în aceeaşi perioadă un fost înregistrate şi 69 cazuri de pneumonii. Cele mai multe cazuri de pneumonii au fost înregistrate la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani, respectiv 22 cazuri, dar şi la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani, respectiv 19 de cazuri. Informaţiile ne-au fost oferite de medicul Lorena Mărgăritescu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.

Pagina 1 din 187

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment: Mihaela Borcan
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu