Antenţie mărită la incendiile de vegetaţie uscată

Scris de  Duminică, 15 Aprilie 2018 16:48
Notează articol
(0 voturi)

Pompierii militari din cadrul ISU "General Magheru" al judeţului Vâlcea au intervenit în data de 12.04.2018, la ora 14.32, în localitatea Dănicei, sat Creţu pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată.

Până la stingere flăcările au distrus vegetaţia uscată şi mărăcinişul pe o suprafaţă de circa 5000 mp.
De asemenea, în aceeaşi zi un alt incendiu la care au acţionat pompierii militari ai ISU Vâlcea s-a produs în data de 12.04.2018, la  ora 16:32 în Râmnicu Vâlcea, pe strada Nicolae Iorga, unde a ars stufărişul de pe malul râului Olt pe o suprafaţă de aproximativ 1000 mp. În ambele cazuri, flăcările au fost stinse la scurt timp de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei.
Cercetările preliminare arată că flăcările s-ar fi declanşat în urma folosirii focului de către o persoană neidentificată pentru generarea incendiului.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, recomandăm respectarea următoarelor reguli:

Potrivit Ordinului Nr. 605/579 din  5 septembrie 2008, pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Respectarea prevederilor menţionate este verificată de primar împreună cu comitetul local pentru situaţii de urgenţă, prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau o persoană desemnată în acest sens. De asemenea arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi interzisă pe o perioadă de timp sau între anumite intervale orare ale zilei prin ordin al prefectului. Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.
Acest lucru se poate face doar în anumite condiţii:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea perma-nentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
La executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti, primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale. Arderea se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.
Se exceptează de la aceste prevederi executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajiştilor permanente arderea vegetaţiei constituie contravenţie  şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoana juridica. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru arderea vegetaţiei uscate se fac şi de către personalul din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de către ofiţerii si subofiţerii din cadrul serviciilor de urgenta profesioniste.


Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU

Citit de 610 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu