×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 417

4.800 doze de vaccin împotriva rujeolei în Vâlcea

Scris de  Vineri, 11 August 2017 18:45
Notează articol
(0 voturi)

Rujeola este o boală infecţioasă virală acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai frecvent în perioada de incubaţie, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupţia cutanată tipică să apară şi încă 4 zile după aceea.

Simptome

În ceea ce priveşte simptomele rujeolei apar, de obicei, în 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubaţie (perioada de timp scursă între momentul infectării şi momentul apariţiei primelor simptome) se poate întinde pe un interval cuprins între 7 şi 18 zile. Simptomele iniţiale includ: - febră (38°C sau mai mare); - scurgerea de secreţii de la nivelul nasului, strănut; - senzaţia de gât uscat, tuse persistentă; - creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali (zona gâtului); - diaree, oboseală, pierderea poftei de mâncare; - uneori poate apare şi o lăcrimare discretă. Aceasta simptomatologie durează între 3 şi 5 zile. Spre sfârşitul acestei faze, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri. Erupţia dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, pentru a se răspândi apoi pe întreg corpul. Erupţia este însoţită de obicei de temperatură de până la 40°C sau mai mult, dar care scade în următoarele două zile. Erupţia durează aproximativ 5 zile, poate fi însoţită de o senzaţie uşoară de mâncărime şi dispare în aceeaşi ordine în care a apărut. După dispariţia erupţiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată, care dispare treptat.

Pronostic, evoluţie, complicaţii

Prognosticul este în general bun dacă se respectă regulilor minime de izolare, odihnă, evitarea contactului cu alte persoane grav bolnave (pneumonii etc.), fiind influenţat de vârstă (boala este mai gravă la copiii sub 2 ani), de starea de nutriţie (rahitism, distrofie) şi de unele asocieri cu alte afecţiuni (scarlatina, tuberculoza). Boala evoluează fără să pună probleme severe, dacă sunt respectate cele câteva principii de bază - izolare, igienă, atenţie sporită pentru categoriile de risc înalt la copii foarte mici, gravide, pacienţi vârstnici, imunodeprimaţi (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescenţă, etc.). La copiii alimentaţi şi îngrijiţi corect, rujeola (pojarul) evoluează, de obicei, fără complicaţii. Însă, la copiii subnutriţi şi cu o rezistenţă scăzută, sau la cei cu focare infecţioase preexistente, rujeola evoluează cu complicaţii atât în cursul bolii, cât şi în covalescenţă. Astfel, pot să apară: laringita, angina acută eritemato pultacee, stomatită, conjunctivită, otită, pneumonie, bronhopneumonie, miocardită, pericardită, encefalită, panencefalită sclerozantă.

Copii catagrafiaţi pentru vaccinare

Vaccinul rujeolic – rubeolic - oreion (ROR) se utilizează pentru prevenirea îmbolnăvirii de rujeolă, oreion şi rubeolă, atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni (prima doza), cât şi în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani (a doua doză), astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare. Numărul copiilor catagrafiaţi în judeţ în luna iulie era de 1256: - 9 luni: Lot de bază - 262; - 12 luni: Lot de bază - 213; Restanţieri – 177; - 5 ani: Lot de bază – 349; Restanţieri – 255; Stoc CMI (cabinete medici de familie) - 578 doze; Stoc DSP la 10.08.20017 - 4800 doze. De asemenea, în cursul acestei luni, se va suplimenta stocul cu 200 doze. Informaţiile ne-au fost oferite de medicul Daniela Cochintele, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.

Citit de 666 ori

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu