Ups! ;(

Articole publicate Miercuri, 08 August 2018 - Viața Vâlcii - Știrile din Vâlcea

În pragul declanşării mitingului diasporei programat să înceapă mâine aflăm că solicitantul (organizatorul) aprobării manifestaţiei a primit iniţial un răspuns negativ la solicitarea din 14 iunie. Ulterior a aflat din media (tv şi presa on-line) că mitingul a fost totuşi aprobat conform declaraţiilor primarului general Gabriela Firea. Toate încercările Federaţiei Românilor de Pretutindeni de a primi un document oficial de la Primăria Bucureşti cu privire la aprobarea mitingului programat pe 10 – 11 august au fost fără succes, după declaraţiile preşedintelui federaţiei.

În concluzie, respectiva structură asociativă, anunţă că se disociază de manifestarea programată mâine la Bucureşti. Mă întreb: va avea loc sau nu mitingul diasporei?...cine va răspunde dacă se vor întâmpla incidente?... Sper doar că în Piaţa Universităţii vor veni doar cetăţeni români responsabili.

Stelian Andrei

Publicat Dus întors

Fără doar şi poate, Mitică Teleşpan este un adevărat personaj al fotbalului vâlcean de la poalele Capelei şi nu numai. Nea Mitică, aşa cum îi spun prietenii şi cunoscuţii, a jucat fotbal de înalt nivel la Chimia Râmnicu Vâlcea, a îmbrăcat şi tricoul unei formaţii de legendă a fotbalului românesc, Rapid Bucureşti şi i se spunea pe vremuri "Motoreta". A impresionat prin stilul ofensiv şi prin viteza de care dădea dovadă în teren.

După ce a agăţat ghetele în cui, Teleşpan a condus de pe banca tehnică aproape toate echipele care au activat în judeţ la nivel mare, Petrolul Drăgăşani, CSM Râmnicu Vâlcea, Minerul Berbeşti, Rarora Măciuca sau FCM Râmnicu Vâlcea. De fiecare dată a ales să nu plece din Râmnicu Vâlcea, chiar dacă a avut destule oferte. Actualmente, reputatul tehnician vâlcean a preluat echipa de republicani B de la SCM Râmnicu Vâlcea acolo unde va avea, cu siguranţă, cele mai bune rezultate.

- Domnule Teleşpan, nu suntem într-o perioadă fericită a sportului românesc, a sportului şi fotbalului vâlcean. Cum se poate supravieţui într-o astfel de perioadă?

- Extrem de greu este. Sunt oameni care se descurcă mai bine la în oraşele mari, acolo unde s-au făcut cluburi la nivel de copii şi juniori, ei s-au orientat ca după terminarea junioratului să meargă la echipe de seniori. Sunt prea puţine astfel de cazuri fericite, însă, în general toate cluburile se chinuie să supravieţuiască. La Râmnicu Vâlcea este foarte bine că s-a înfiinţat SCM Râmnicu Vâlcea, club unde copiii pot face fotbal fără să plătească cotizaţii.

- Adică e fotbal ca pe vremuri?

- Din păcate nu, pe vremuri erau condiţii cu mult mai bune. Pe vremea UTC-ului şi a PCR-ului se punea mare accent pe sportul de masă şi îmi amintesc că eu participam la diferite competiţii şi după fiecare competiţie mergeam şi servam masa. Aveam echipament, transport, tot ce trebuia. Acum vin fotbaliştii cu maşinile lor, îşi plătesc baremurile de arbitraj.

- Aţi încercat să faceţi o echipă cu mulţi vâlceni, înainte de venirea lui Cătălin Rufă ca acţionar principal...

- Aşa este, a avut curaj şi făcusem o echipă foarte tânără. Gândiţi-vă că jucam în poartă cu Brănescu. Pierdeam meciuri dar jucam foarte bine. Îmi amintesc că am jucat la Craiova, cu CFR, Gane era antrenor acolo. Foarte greu ne-au învins pe greşeli personale. După ce noi am ratat ocazi mari, prin Vasile, Geantă, Băltăţeanu. Am pierdut cu 2-0 dar toată lumea ne-a felicitat.. Apoi am pierdut acassă cu Turda după ce în minutul 20 am rămas în inferioritate numerică. Am dominat tot meciul chiar şi aşa. Curtuiuş ne-a dat golul, îmi amintesc şi acum. În a doua repriză i-am dominat clar, nu au trecut de mijlocul terenului. Nu era experienţă dar echipa creştea de la meci la meci şi se făcea un lot foarte valoros, chiar dacă era să retrogradăm. Plecaeră toţi jucătorii vechi, Dobre, toţi. Îmi amintesc că am vrut atunci să-l luăm atunci de la Damila şi pe Pârvulescu, l-am avut şi la antrenamente dar cei de acolo nu l-au lăsat, au zis că vor şi ei să promoveze şi au şi promovat.

- Au făcut bine cei de la Damila că s-au mutat de la Drăgăşani la Râmnicu Vâlcea?

- Eu cred că au făcut o greşeală, eeste părerea mea. Eu am văzut câteva meciuri la Drăgăşani, era o atmosferă fantastică. Tribunele pline, emulaţie. Şi eu am antrenat la Drăgăşani şi nu că tribunele erau pline, rau oameni peste tot, şi pe maidane. Stătea lumea la coadă la bilete. Îmi pare rău de tot ce s-a întâmplat, e păcat că nu mai avem acu fotbal, oamenii veneau la stadion la final de săptămână, era o destindere. probabil se va face o strategie, eu măcar sper...

-Aţi fost la multe turnee în străinătate, cum e acolo?

- Îmi amintesc că era prin 2003 şi am fost la un turneu la Coverciano. Nu puteai să vezi nimic, era oplasă mare. Eram curios, părinţii intrau pe o stradă, băgau o cartelă şi se duceau în tribună. Am intrat într-un parc unde oamenii îşi duceau câinii să-i plimbe. De acolo am putut să văd antrenamentul. După antrenamente veneau părinţii, îşi luat copiii, nu aveau treabă cu antrenorii. Erau respectaţi şi se respectau între ei. Am văzut meciuri între echipe la Juventus, Inter Milan şi Roma, aveau un stil identic de joc, erau fotbalişti în miniatură, totul tacticizat. Ei îşi copiază idolii. Unii vor să fie Del Piero, Totti. La noi pe cine să mai copieze la Vâlcea...

- Am vorbit zilele trecute şi cu Dan Zguroiu. Îmi spunea că la nivel de copii şi juniori în România se pune mare accent pe cucerirea de medalii şi diplome, care să fie duse acasă şi arătate la părinţi...

-        Are dreptate Dan, este o prostie. Eu am organizat aici Memorialul Traian Popa, de o anvergură foarte marre. Au fost meciuri care s-au organizat în Zăvoi, la Oltchim pe două terenuri, la Băbeni şi la CSS. Au fost mulţi, mulţi copii. Am spus de la început că toţi copiii o să fie premiaţi, fiecare va primi câte ceva. Am spus că trebuie jucat pentru fotbal, pentru experienţă, nu pentru medalii şi cupe la acest nivel. Ele nu le folosesc la nimic pe viitor. Nu îi ajută să ajungă la nivel mare. Dar ce să facă, vine părintele şi îţi spune, domnule, eu am plătit, trebuie să îi batem pe aia, să luăm medalie. Mai sar şi pe un arbitru că nu a dat nu ştiu ce 11 metri sau nu a dat un faul, înregistrează meciul şi le arată la toţi. Nu aşa e face. Din punctul meu de vedere pot pierde toate meciurile dar trebuie să scot 2,3 jucători care merg la Liga I. Sunt şi generaţii care se pot creşte dar e greu. Am mai încercat în perioada lui Marian Başno, cu generaţia lui Creangă sau Bărbuţ dar era lipsă de experieanţă şi experianţa face diferenţa. Au plecat atunci muşţi fotbalişti în fotbalul mare, iustin Croitoru sau Robert Tufişi sunt doar două exemple în acest sens. Și atunci ne ajutau părinţii dar nu intrau în teren peste tine, stăteau în tribună liniştiţi.

-        Cum reuşiţi să vă mai faceţi selecţiile pentru grupele de copii în condiţiile în care aproape la fiecare şcoală au apărut aşa zise şcoli de fotbal... Îmi amintesc pe vremuri când la orele de sport asistau mereu antrenori. Acum se mai poate?

-        E foarte greu de făcut selecţia, aproape imposibil. Profesorii de educaţie fizică au grupe de copii. Nu o să vină la mine un copil necunoscut, învăţătoarea este colegă de cancelarie cu profesorul de educaţie fizică. Nu ştiu care este soluţia. Eu am iubit foarte mult această meserie şi mereu am avut ghinion. Am promovat Drăgăşaniul, am ajuns în cupă cu Oţelul Galaţi, ne-au bătit dar mingile noastre se mişcau pe linia porţii lor. S-a schimbat directorul, s-a ales praful. Am condus la un moment dat cu 3-0 la pauză, la final a fost 5-3 pentru adversari. Am înţeles ce rrebuia, mi-am depus demisia şi am plecat. Directorul a venit şi mi-a spus că sunt bani pentru mine dar nu erau bani pentru jucători. Apoi am mers la Minerul Berbeşti, ce echipă... Amati, fraţii Grigore, Nica, Ilinca. Noi jucam atunci cu CSM de la egal la egal. La Oltchim a fost, din nou, o perioadă bună. Am vrut să fac o colaborare cu ei, au vrut să mă trădeze şi apoi şi-au făcut propriul centru de copii şi de juniori. Apoi am promovat Rarora. Am terminat turul de campionat pe locul 5, într-o serie cu Sportul, Unirea Urziceni, Pandurii Târgu Jiu. Eram la egalitate de puncte cu locul 2. Dacă nu se întâmpla ce s-a întâmplat cu Bobi Marin, cred că promovam. Erau pregătite multe transferuri foarte tari.

- Poate să mai ajungă vreodată Vâlcea în Liga I la fotbal?

- Eu sunt un naţionalist convins dar este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla în curând.

- Se zice că nimeni nu este profet în ţara lui. De ce nu aţi plecat de la Vâlcea când aţi avut oferte?

- A fost cea mai mare greşeală de-a mea. Acum sunt convins să plec, la 60 de ani. Mi-am dat seama că la tine acasă nu eşti niciodată apreciat. Eu îşi dau şi alte nu ştiu câte exemple. Uite, Nea Traian Popa. De ce nu a fost apreciat cât timp a trăit? Eu am umplat cu el prin spitale. M-am dus, l-au dezbrăcat, l-am spălat.. Eu şi Cristi Lazăr. În ultima perioadă a fost într-o perioadă deliată. A suferit mult când a fost dat afară de la stadion. Acum vrea lumea să-i pună numele la stadion, la nu ştiu ce... Acum se vorbeşte să îi pună numele lui Iancu Carabageac. Să-i pună, măcar Iancu trăieşte, poate să vadă. Una peste alta se uită foarte repede ce a făcut un om.

- Sunt şi alte vremuri... Altă dată lumea care venea la stadion ştia prima echipă a Chimiei de la A la Z. Se mirau oamenii când era o schimbare, Acum...

- Aşa e, ai mare dreptate. Eu am păstrat până acum programele de meci de atunci. Scria la fiecare fotbalist câte meciuri a jucat în Divizia A, în Divizia B, câte goluri a dat şi ala mai departe. Mie îmi era ruşine să ies în oraş când pierdeam. Acum e altceva, nu ai ce să faci. Atunci parcă aveam şi o altă siguranţă. Statul îţi dădea o casă. Și acum se câştigă bine dacă ai mare valoare. Eu când am plecat de la Chimia am plecat la Rapid. Trebuia sp plec în armată, am depus jurământul apoi stăteam la un hotel în centrul Bucureştiului. Când am ajuns acolo am zis că dacă eu nu joc la Rapid toţi prietenii mei o să spună că nu am valoare. Mă băteam pentru un loc de titular cu fotbalişti mari. Mă duceam la antrenamente, eram un copil şi voiam ca totul să fie bine. Eram la lotul naţional, toţi ochii erau pe mine.

Publicat Sport

August este o lună foarte aglomerată la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Paşapoartelor Simple Vâlcea

"Cu toate că legislaţia prevede posibilitatea programărilor online, un număr foarte mare de solicitanţi aleg varianta ghiţeului de la sediu, pe baza unei programări zilnice.
În atare condiţii, dat fiind faptul că procesarea unei cereri şi a actelor aferente,durează câteva minute, zilnic la ghişeu nu pot fi rezolvate decât un numar de cca 70-80 de cereri.
De altfel paşapoartele se eliberează în tot cursul anului,existând posibilitatea ca oricare cetăţean, care lucrează în străinătate, să se adreseze oricând şi oficiilor consulare ori ambasadelor din ţările de rezidenţă.
Cu toate acestea, am dispus prelungirea programului de lucru de luni până vineri,de la 8.30 până la orele 18.30, în aşa fel încât să fie soluţionate un număr cât mai mare de solicitări.
O menţiune trebuie totuşi făcută cu privire la atitudinea unora din persoanele care solicită paşapoarte şi care se comportă într-un mod intolerabil şi cu un limbaj inadecvat, ignorând faptul că funcţionarii publici aflaţi la ghişee sunt în slujba cetăţeanului, dar lucrează în condiţiile tehnice existente şi pe baza legislaţiei în domeniu", a informat prefectul de Vâlcea, Florian Marin.

Miercuri, 08 August 2018 21:43

Anunt

ANUNŢ PUBLIC

privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

Sofianu Nicolae Trandafir anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Realizare cimitir, realizare spaţiu de cult – biserică, spaţiu pentru comemorare şi alte spaţii necesare serviciului de înhumare prin remodelare construcţie existentă (hală), demolare construcţii existente şi realizare împrejmuire proprietate”, propus a fi realizat în Râmnicu Vâlcea, strada Depozitelor, judeţul Vâlcea.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea, strada Remus Bellu nr. 6 şi la sediul din strada Carol I nr. 17C, în zilele de luni – vineri, între orele 9.00 – 14.00.

Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea, strada Remus Bellu nr. 6.

ASOCIAŢIA GRUP DE ACŢIUNE LOCALĂ CERNA- OLTET

Str.Libertatii, Nr.126, BL A14/2, Scara B, AP. 1,Oras Berbesti,judetul Valcea

Reg. Special 6/08.08.2014 | CIF 33477473

Autorizatia de Functionare nr. 147 din 21.09. 2016

Contract de finantare nr. C19401147011644011990 din 09.12.2016

Web-site: www.galcernaoltet.ro

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Telefon: 0746612431

       Nr. de inregistrare 123 din 31.07.2018

ANUNȚ PRIVIND LANSAREA APELULUI DE SELECȚIE Nr. 1/2018

AFERENT MASURII M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!”

Numărul de referință al apelului de selecție: 1/2018                                                                                 

Data lansarii apelului de selectie: 17 august 2018

Asociatia Grup de Acțiune Locală CERNA-OLTET anunță lansarea primului apel de selecție aferent masurii M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!” pentru anul 2018 în perioada 17.08.2018 – 21.09.2018.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 21 septembrie 2018, orele 16:00.

Depunerea proiectelor se va face la sediul GAL CERNA-OLTET din Str.Libertatii, Nr.126, BL A14/2, Scara B, AP. 1, Oras Berbesti, judetul Valcea, în perioada 17 august 2018 – 21 septembrie 2018, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09:00 – 16:00.

Fondurile nerambursabile disponibile pentru Masura M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!” in cadrul prezentului apel de selectie au o valoare publica de 100.000 euro.

Tipul sprijinului acordat in cadrul Masurii M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!” este rambursare a cheltuielilor eligibile efectuate şi plătite efectiv, art.67, Reg (UE)1303/2013 si plată în avans, cu condiţia constituirii unei garanţii financiare corespunzătoare procentului de 100% din valoarea avansului, în conformitate cu articolul 45(4) şi articolul 63 din Regulamentul 1305/2013 şi a legislaţiei naţionale în vigoare.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de venit și nu va depăși 100.000 euro.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 90% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de venit și nu va depăși 100.000 euro.

Sprijinul pentru proiectele generatoare de venit se va acorda conform R(UE) nr. 1407/2013 privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, iar valoarea totală a ajutoarelor de minimis primite pe perioada a 3 ani fiscali de către un beneficiar nu va depăși plafonul maxim al ajutorului public de 200.000 Euro/ beneficiar.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!” sunt:

  • Autorităţi publice locale şi asociaţii ale acestora (ADI-uri);
  • ONG-uri, conform legislatiei nationale in vigoare (Daca nu vor fi depuse proiecte pe acesta masura, GAL CERNA- OLTET va avea posibilitatea depunerii unui proiect in cadrul acestei masuri);
  • Intreprinderi sociale, conform legislatiei nationale in vigoare;

Masura M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!” vizeaza reducerea sărăciei si combaterea excluziunii sociale in comunitatile dezavantajate din teritoriul GAL prin sustinerea de investitii in crearea, modernizarea si dotarea infrastructurii sociale. Infrastructura sociala actuala din teritoriul GAL nu are capacitatea de a sustine un nivel decent de trai in zona. In afara de insuficienta infrastructurii si a serviciilor de baza, populatia din teritoriul GAL se confrunta si cu obstacole financiare de accesare a putinelor servicii disponibile, si cu calitatea slaba a acestora. Aceste probleme pot fi rezolvate prin programe directionate pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile.

Infrastructura si serviciile de baza neadecvate constituie principalul element care mentine decalajul accentuat dintre zone reprezentand o piedica in calea egalitatii de sanse si a dezvoltarii socio-economice. Astfel, masura de fata vine in intampinarea nevoilor comunitatilor marginalizate, cu risc de saracie sau excluziune sociala, sprijinind investitii in infrastructura sociala la nivelul careia se vor putea desfasura diverse tipuri de servicii sociale conform legislatiei in vigoare avandu-se in vedere combaterea oricarei forme de segregare. Pentru diminuarea discrepantelor existente intre mediul urban si rural care determina un impact negativ si inechitate privind oportunitatile de dezvoltare se impune necesitatea continuarii efortului de a sprijini dezvoltarea si modernizarea infrastructurii sociale, in vederea facilitarii accesului la servicii sociale.

Informatii detaliate privind accesarea si derularea masurii sunt cuprinse in Ghidul Solicitantului Masurii M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!” elaborat de GAL CERNA-OLTET, publicat pe pagina web a GAL www.galcernaoltet.ro (meniul: GHIDURI SI PROCEDURI – Masura M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!”).

La sediul GAL CERNA-OLTET sunt disponibile pe suport tiparit informatii detaliate aferente Masurii M4/6B “IMPLICA-TE IN COMUNITATE!”.

Datele de contact ale GAL Cerna-Oltet unde solicitantii pot obtine informatii suplimentare :

Adresa: Str.Libertatii, Nr.126, BL A14/2, Scara B, AP. 1,Oras Berbesti, judetul Valcea Telefon: 0746612431

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Program de lucru: Luni – Vineri, intervalul orar: 08:00 – 16.00, 16.15- 20:15.

Prin intermediul răspunsului la una din interpelările deputatului Cristian Buican, Ministerul Transporturilor transmite sec vâlcenilor că în anul 2018, niciun drum naţional ce tranzitează judeţul nu va beneficia de lucrări seriose de modernizare sau asfaltare. Este pentru al doilea an consecutiv de când Guvernele PSD-ALDE nu fac niciun demers serios de modernizare a vreunui drum naţional din judeţul Vâlcea, ceea ce denotă lipsa de interes şi incompetenţa factorilor guvernamentali faţă de problemele judeţului Vâlcea. În opinia preşedintelui PNL Vâlcea, o altă cauză a lipsei de investiţii guvernamentale în modernizarea infrastructurii rutiere naţionale din judeţ este şi lipsa de forţă politică a decidenţilor judeţeni, care nu sunt în stare să îşi convingă colegii de la Bucureşti de necesitatea unor astfel de investiţii.

            Atât în prevederile Legii Bugetului de Stat pe anul 2018, cât şi din rectificarea bugetară propusă, drumurile naţionale din judeţul Vâlcea sunt aproape inexistente. Astfel, în afara celor 20.000 mii lei alocaţi pentru DN 67B, fonduri care oricum nu au fost cheltuite până acum şi care au slabe şanse să fie consumate în acest an din cauza „lipsei garanţiei de bună execuţie de către Antreprenor”, niciun alt drum naţional din judeţul Vâlcea nu beneficiază de lucrări de modernizare, în concordanţă cu necesităţile reale.

            „De aproape doi ani de când se află la Guvernare, coaliţia PSD-ALDE a uitat complet de judeţul nostru. Nicio problemă a Vâlcii nu a fost rezolvată, fondurile pentru administraţiile publice locale sunt de la an la an mai mici, nicio situaţie de urgenţă nu a fost rezolvată, autostrada Sibiu-Piteşti este amânată pe termen nedefinit, nicio investiţie nouă guvernamentală nu a început. La fel este şi în cazul drumurilor naţionale, unde niciun DN din judeţ nu beneficiază de modernizare de doi ani. Este pur şi simplu un atentat la vâlceni, o mojicie fără margini. Reprezentanţii PSD-ALDE de la nivel naţional nu sunt interesaţi de problemele judeţului iar cei judeţeni nu sunt în stare să bată cu pumnul în masă la nivel naţional. Nu îi ascultă nimeni şi nu îi bagă în seamă. Este foarte trist pentru judeţul nostru, dar asta e realitatea” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican

Publicat Dus întors

În ultimele 24 de ore, membrii echipajelor SMURD din cadrul ISU „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru 20 de situaţii de urgenţă în mai multe localităţi din judeţ. Echipajele au intervenit pentru: stări de rău, dureri abdominale, un traumatism cranian, ameţeli şi multiple traumatisme în urma producerii unor accidente rutiere printre care amintim:

- accidentul produs în data de 07.08.2018, la ora 09.30, pe DN 64, în comuna Mihăeşti, sat Stupărei, unde în urma ciocnirii a două autoturisme a rezultat o victimă cu traumatisme uşoare. Aceasta a primit îngrijiri medicale preliminare din partea echipajului SMURD.

- accidentul produs în data de 07.08.2018, la ora 12.11, în Drăgăşani, pe strada Valea Caselor, unde au fost implicate două autoturisme. În urma coliziunii dintre cele două autovehicule, a rezultat rănirea a două persoane, acestea suferind multiple traumatisme. Acestea au primit îngrijiri preliminare la faţa locului după care au fost transportate la cele mai apropiate unităţi medicale pentru îngrijiri suplimentare.

După finalizarea cercetărilor, traficul rutier a revenit la normal.

În cazul celorlalte persoane s-a dispus transportarea la cele mai apropiate unităţi medicale pentru îngrijiri şi investigaţii suplimentare.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Publicat Dus întors

Pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al judeţului Vâlcea au intervenit în data de 07.08.2018, la ora 14.27, pentru asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată în urma descoperirii unei grenade de mână defensive care datează din perioada celor două războaie mondiale.

Grenada a fost găsită de un localnic, în timpul curăţirii grădinii de resturi vegetale, aceasta fiind în stare de funcţionare, cu încărcătura explozivă. După cercetarea zonei cu detectorul de metale, grenada a fost ridicată, transportată şi depozitată, în condiţii de siguranţă urmând ca în perioada următoare aceasta să fie distrusă.

 În cazul descoperirii muniţiei rămase neexplodate, trebuie respectate o serie de măsuri de prevenire a unor situaţii nedorite :

- Nu trebuie folosite ca obiecte de joacă!

- Nu trebuie mişcate!

- Nu trebuie atinse!

- Nu trebuie lovite !

- Nu trebuie detonate focosul sau alte elemente componente!

- În zonele unde se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu trebuie executate săpături, şi nu trebuie aprins focul iar circulaţia oamenilor şi animalelor în apropiere trebuie restricţionată;

            În cazul în care sunt descoperite elemente de muniţie, trebuie anunţată de urgentă POLITIA, PRIMĂRIA sau INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ AL JUDEŢULUI VÂLCEA la telefon 112 sau 0250.742.802, pentru a înlăturarea unei detonări accidentale.

Publicat Dus întors

           În concediu, toată lumea vrea să se relaxeze şi...de ce nu, să se distreze! Numai că distracţia unora poate însemna sfârşitul relaxării altora, dacă se depăşesc regulile bunului-simţ, iar de aici pot apărea situaţii conflictuale, cu urmări grave. 

Soluţii ,,ANTICONFLICT” 

• Orice neînţelegere cu privire la parcare, camera de hotel, locul de plajă trebuie abordată cu calm, prin discuţii amiabile, fără a ridica vocea sau a jigni.

• ,,Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”. Ţineţi cont, însă, că plăcerile dumneavoastră nu coincid neapărat cu ale celorlalţi, aşa că păstraţi volumul radioului în limite rezonabile sau folosiţi căşti.

• Oricât de mult dorim să ne distrăm, mai avem nevoie şi de odihnă.  Păstraţi liniştea în camere şi pe holurile hotelului pe perioada programului de odihnă şi în timpul nopţii! 

• Consumat cu moderaţie, alcoolul poate fi un ingredient al distracţiei şi al stării de bine. Numai că, dacă depăşiţi măsura, vă poate transforma fie într-o victimă, fie într-un agresor. Opriţi-vă la timp, pentru a nu vă strica vacanţa!

Vară...soare...relaxare...Pe asta mizează şi cei care vă vizează bunurile! Aşa că relaxaţi-vă, dar nu uitaţi să vă protejaţi de pericole! 

Soluţii ,,ANTIHOŢ”

• Când mergeţi la plajă sau la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dumneavoastră, ci doar stricul necesar. O borsetă sau o gentuţă ,,turistică”, ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor !

• În satele de vacanţă sau în zonele aglomerate, nu puneţi bani şi acte în rucsacuri purtate în spate!

Hoţii se pot servi cu uşurinţă. Dacă vă opriţi să cumpăraţi ceva, nu scoateţi din geantă toţi banii, ci doar suma necesară achizionării produsului! Nu vă lăsaţi intimidaţi de cei care vă grăbesc sau vă împing, puneţi portofelul la locul lui, şi nu în sacoşă ori în buzunar!

• În vacanţă se leagă repede prieteniile: pe plajă, la piscină, în cluburi dar…fiţi precauţi şi nu vă lăudaţi oricui cu sumele de bani pe care le deţineţi.

• Aţi fost cazaţi la parter sau la etajul 1? Chiar dacă este caniculă, nu lăsaţi geamurile sau uşile de la balcon deschise!  Riscaţi să aveţi musafiri nepoftiţi, care vă vor face ,,curăţenie” în cameră!

• Cheile de la camera de hotel pot fi pierdute cu uşurinţă atunci când mergeţi la plajă. Iar dacă pe cheie mai este trecut şi numele hotelului şi numărul camerei, hoţii vor merge direct la ţintă! Aşa că, ar fi mai bine să lăsaţi cheia la recepţie, unde este în siguranţă. 

• Staţi pe plajă şi încercaţi să vă relaxaţi, dar vă tot gândiţi la banii şi bijuteriile lăsate în cameră? Mai bine plasaţi sumele mari de bani şi bunurile de valoare în seiful hotelului, şi scăpaţi de gândurile negre!

 ,,Nu mi se poate întâmpla mie” gândesc unii.. ,,Tocmai în vacanţă?”, se întreabă alţii..Cu toate astea, tâlhăriile se întâmplă şi victime devin tocmai cei care nu ţin cont de zicala ,,paza bună trece primejdia rea”

Soluţii ,,ANTITÂLHAR”

• Dacă abia aţi cunoscut pe cineva, nu e bine să rămâneţi singur cu acea persoană după lăsarea serii sau să consumaţi băuturi alcoolice: puteţi fi  jefuiţi sau chiar agresaţi fizic!

• Pe timpul vacanţei ne mai permitem să petrecem până noaptea târziu. Ţineţi însă cont să nu vă deplasaţi după lăsarea serii, singuri, prin zone puţin circulate. Tâlhăriile nu li se întâmplă doar altora!

• Dacă observaţi că sunteţi urmărit/ă de unul sau mai mulţi indivizi, deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă asta presupune schimbarea traseului iniţial; anunţaţi prietenii sau familia cu privire la suspiciunea dumneavoastră sau cereţi sprijinul unui poliţist; dacă sunteţi agresat, sunaţi de urgenţă la 112.

• Vă tentează să cumpăraţi nişte cadouri mai convenabile pentru cei de acasă? Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice, izolate, de către aşa-zişii vânzători ambulanţi care vă promit lucruri ieftine! Nu numai că nu veţi câştiga nimic, dar veţi fi şi tâlhăriţi!

• Bijuteriile şi telefoanele mobile de ultimă generaţie, afişate ostentativ, sunt ,,magneţi” pentru tâlhari. Evitaţi să etalaţi astfel de accesorii pe stradă, în special când sunteţi singuri, la ore târzii, în locuri izolate.

         Poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Vâlcea au acţionat pentru reducerea riscului rutier, aplicând sancţiuni contravenţionale de aproximativ 8.000 de lei.

La data de 7 august a.c., poliţiştii au acţionat în municipiu, pentru verificarea modului în care şoferii respectă normele rutiere, fiind oprite pentru control 86 de vehicule.

 S-au constatat 31 de contravenţii, valoarea sancţiunilor fiind de aproximativ 8.000 de lei.

 Au fost reţinute 3 permise de conducere.

Pagina 1 din 2

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu