Ups! ;(

Articole publicate Duminică, 05 August 2018 - Viața Vâlcii - Știrile din Vâlcea

l Mircea Gutau pare că devine pe zi ce trece un expert în comunicare! Probabil se şi sfătuieşte cu diverşi, dar este limpede că el are talent. Întâlnirea de vineri de  la pranz de la Clubul Stephany cu toţi cei care au contat pentru Râmnic este exemplul cel mai bun. l M-am simţit măgulit să fiu printre ei, cinstit vorbind. Luat fiecare în parte, dintre sutele de foşti sau actuali şefi care au în vreun fel legătură cu felul în care a evoluat Valcea, puţini ar fi încadrabili în idealul căutat de opinia publică. Cu alte cuvinte, toţi cei prezenţi la intâlnirea  prilejuită de împlinirea a 170 de ani de la intrarea în istorie a Imnului National seamănă cu lumea în care trăiesc!     l Aşa m-am trezit coleg de medalie cu fosta prim-secretară Venerica Pătru! Tocmai aici stă priceperea primarului de a normaliza relaţiile sociale, relaţiile publice. Care ar fi beneficiile acestei mişcări de imagine?! În primul rând, primăria a preluat cu o foarte mare subtilitate iniţiativa puterii în Vâlcea, şi i se iau deciziile publice,  să fie clar! Preşedintele Rădulescu umple scena, dar numai fizic.
l Prefectul n-a binevoit să vină lla întâlnirea aceasta, care era foarte importantă şi pentru el, pentru că o serie dintre oamenii din subordinea lui au fost de faţă. Când ocupi o funcţie publică şi un adversar al tău vine cu batista albă-n vârful puştii, înseamnă că vrea pace, si o primeşti,  că aşa este de bun simţ.     l   Probabil că multora dintre cei prezenţi li s-au deschis şi amintiri, iar nouă, celor care facem presă de multă vreme ni s-a oferit o rară ocazie de a evalua, prin oamenii care erau acolo, felul în care s-a adaptat Râmnicul, în special, din aproape în aproape, vremurilor noastre.
l  N-aş vrea ca această observaţie pe care o fac acum, să fie citită ca o răutate, ci doar ca o observaţie că dintre cei prezenţi, oameni care ar fi putut să facă mai mult decât au făcut, unii dintre ei ar fi condus mult mai bine decât cei care au fost sau cei care sunt în anumite posturi. În orice caz, o radiografie mai bună decât aceasta, pe care a făcut-o Mircia Gutău prin elitele vâlcene, nu-i putea ieşi nimănui mai bine. A fost şi o invitaţie la pace socială, la pace politcă, chiar! 

Publicat Dus întors

Înainte de startul sezonului, handbalistele de la CSM Bucureşti stau în cantonament la Podgorica şi vor juca două meciuri amicale cu Buducnost.

„Tigroaicele” vor avea primul joc oficial la 25 august, în Supercupa României, în compania celor de la HCM Râmnicu Vâlcea, iar în Liga Naţională vor porni la drum în septembrie, cu o deplasare la Zalău, în prima etapă. Până la startul competiţiilor, jucătoarele lui Magnus Johansson şi Adrian Vasile sunt concentrate sută la sută la perioada de pregătire, una extrem de importantă în programul echipei. Între 5 şi 11 august, campioanele României au cantonament în Muntenegru, la Podgorica, acolo unde vor juca şi două meciuri de verificare (7 şi 10 august) în compania celor de la Buducnost. „Stăm o săptămână în Muntenegru, nu vrem să facem multe meciuri amicale, ci puţine, dar de calitate. După meciurile cu Buducnost putem să ne dăm seama la ce nivel suntem. E important să-mi cunosc cât mai bine jucătoarele, trebuie să fie fizic foarte bine pregătite la startul sezonului. „În afară de noi, 4-5 echipe sunt puternice şi se vor lupta pentru Liga Campionilor: Gyor, Rostov, Brest şi Buducnost, poate şi echipele scandinave să producă surprize. Cel mai important pentru noi este să jucăm rapid, să alergăm mult şi să avem multă energie în apărare, apoi vom lua totul pas cu pas, a declarat Magnus Johansson, antrenor CSM Bucureşti. „Antrenamentele sunt grele, dar este pre-sezon şi e normal să fie dificil. Cea mai grea parte este cantonamentul, iar acum, pentru mine, e şi mai dificil că totul este nou: echipa, fetele, casa, oraşul este mare, e mult trafic… Sunt fericită că fetele m-au primit foarte bine. Buducnost este o echipă bună, e important să jucăm meciuri, sunt mai bune decât antrenamentele”, completează Barbara Lazovic, inter CSM Bucureşti. „Ne-am pregătit foarte bine, am fost fericită să mă revăd cu fetele şi să le cunosc pe cele noi. Perioada de cantonament e grea, toate fetele abia aşteaptă să terminăm partea de pregătire şi să înceapă meciurile. Sunt fericită că mergem la Podgorica, este important să avem meciuri tari înainte de startul sezonului. Buducnost are o echipă bună, o apărare solidă, iar partida contra lor ne va ajuta să ne îmbunătăţim jocul”, spune şi Majda Mehmedovic, extremă CSM Bucureşti. Tigroaicele nu-şi ascund planurile pentru noul sezon competiţional. Pe lângă obiectivele de pe plan intern (Supercupa României, campionatul şi Cupa României), handbalistele de la CSM Bucureşti ţintesc să cucerească din nou trofeul Ligii Campionilor, aşa cum au făcut-o şi în 2016. Tocmai de aceea, toate gîndurile lor zboară către fazele superioare şi Final Four-ul de la Budapesta.

Publicat Sport
Duminică, 05 August 2018 20:51

Tricolorele, fără medalie la mondiale

Ambele naţionale ale României au fost eliminate din lupte pentru medalii la Campionatul Mondial Universitar din Croaţia. După băieţi, a venit rândul fetelor să rateze accederea în semifinale, în urma unei înfrângeri clare cu 27-21 în faţa Coreei de Sud.

România a ocupat locul 3 în grupă, după ce a pierdut ultimele două partide (24-27 cu Spania). Mai departe s-au calificat Coreea de Sud şi Polonia, ultima selecţionată având cel mai bun golaveraj într-un clasament în trei cu România şi Spania (toate trei au avut câte 4 puncte). Trupa condusă de Horaţiu Paşca, Nicoleta Alexandrescu şi Jaume Fort va continua la Rijeka în turneul de clasament 5-8, după ce acum 2 ani s-a clasat pe locul secund.La startul Campionatului Mondial s-au înscris 9 echipe naţionale. Echipa României a avut următoarea componenţă: Prodan, Şerban – portari; Stoicănescu, Ostase, Szabo, Craiu, Gavrilă, Florenţa Ilie, Diana Predoi, Laura Popa, Vasiliu, Polocoşer, Taivan, Vacariu.

Publicat Sport
Duminică, 05 August 2018 20:46

Pera e mulţumit

Tehnicianul Florentin Pera este mulţumit de evoluţia elevelor sale, chiar dacă recunoaşte că mai este destul de muncă. Acesta crede că la capitolul fizic va trebui să se lucreze în perioada imediat următoare:  ”A fost un turneu reuşit, am obţinut trei victorii, două detaşate ieri, azi a fost un joc mai echilibrat cu Corona, care este una din candidatele serioase la medalii. Urmărim să jucăm în viteză, să repunem mingea rapid, chiar dacă au fost greşeli, am avut şi plusuri şi minusuri. Sper să creştem de la zi la zi, mai avem şase meciuri tari, mergem în Ungaria şi mai avem un turneu la Vâlcea cu Brăila, Zalău şi Bekescsaba. Începem să ne apropiem de ceea ce ne dorim, dar mai e mult până departe, sunt multe jucătoare care nu sunt încă la nivelul fizic la care ni l-am fi dorit, dar este bine că aceste victorii dau încredere şi moral echipei. Mulţumesc publicului care a venit şi a susţinut echipa şi felicit fetele pentru modul cum au abordat acest turneu, sper să continuăm pe aceeaşi linie”. De partea cealaltă, Ion Crăciun speră ca echipa pe care o antrenează să fie surpriza campionatului: ”Vrem să fim acolo sus, avem o echipă cu multe noutăţi, nu ştiu ce s-a întâmplat în sezonul trecut, eu acum am venit. Ne batem pentru fiecare meci şi dacă o să reuşim evoluţii bune atunci putem spera chiar la o participare în cupele europene. Una peste alta este clar că urmează un campionat foarte echilibrat, cu multe echipe valoroase.”

Rezultate:

Corona Brasov - Danubius Galati 29-24
SCM.Rm. Valcea - CSM Slatina 26-14

Corona Brasov - CSM Slatina 33-27
SCM Rm. Valcea - Danubius Galati 28-10

Danubius Galati - CSM Slatina 23-19
SCM Rm. Valcea -Corona Brasov 29-27

Clasament final:

1. SCM Rm. Valcea: 6 puncte
2. Corona Brasov: 4 puncte
3.Danubius Galati: 2 puncte
4.CSM Slatina: 0 punc
te

Publicat Sport

Elevele lui Florentin Pera au trecut pe rând de CSM Slatina, Danubius Galaţi şi Corona Braşov şi se gândesc deja la meciul cu CSM Bucureşti

Handbalistele de la SCM Râmnicu Vâlcea au reuşit să câştige la pas turneul amical pe care gruparea vâlceană l-a organizat în sala polivalentă Traian. Elevele lui Florentin Pera au debutat în faţa slătinencelor de la CSM, antrenate de Victoria Bora şi aiu etalat o apărare care nu le-a dat şanse adversarelor. S-a terminat 26-14, după 60 de minute în care vâlcencele nu au apăsat pe acceleraţie şi Pera a rulat întreg lotul pe care l-a avut la dispoziţie. În a doua partidă faza defensivă a funcţionat şi mai bine şi Danubius Galaţi a marcat de doar zece ori, în timp ce echiopa noastră a punctat de 28 de ori. Cum şi Corona Braşov reuşise să câştige ambele meciuri, disputa care a decis câştigătoare4a trofeului a avut loc duminică, între oltence şi ardelence. Au fost 60 de minute dominate de SCM dar elevele lui Ion Crăciun şi Mariana Târcă au stat mereu aproape. S-a terminat 29-27 şi SCM Râmnicu Vâlcea a bifat trei succese importante la capitolul motral. Pentru echipa noastră urmemează alte şase meciuri amicale înainte de prima partidă oficială a sezonului. Altfel, SCM Râmnicu Vâlcea are un buget impresionant pentru noua ediţie a campionatului, 1,3 milioane de euro. Obiecivele sunt o medalie în Liga Florilor şi accederea în faza grupelor din Cupa EHF, competiţie care în sezonul trecut a fost adjudecată de o altă echipă din România, SCM Craiova.

Publicat Sport

Am aflat, de curând, plăcut surprins, că există şi medici care n-au uitat jurământul depus şi care îşi împlinesc destinul de “salvatori de vieţi” cu mult suflet şi profesionalism. De ce sunt surprins?! Pentru că, în ultimul timp am avut mai multe semnale negative despre medicii din Spitalul Judeţean Vâlcea, puţini fiind aceia care să-şi manifeste mulţumirea, din rândul pacienţilor sau aparţinătorilor. În pofida faptului că lucrurile rele ies întotdeauna ca uleiul, la suprafaţă, iată că domnul doctor Cojocaru Ilie, medic chirurg specialist la spitalul vâlcean mai sus amintit ne dă speranţe că sistemul sanitar nu e pierdut, dovedind că “omul sfinţeşte locul”. Ne dorim să aflăm, în continuare, acelaşi gen de veşti frumoase, despre cât de cât mai mulţi medici vâlceni. (Stelian Andrei)

Publicat Univers vâlcean

În zona rurală lemnul de foc reprezintă un bun existenţial, după cum sunt gazele pentru locuitorii din oraşe. Acesta este unul dintre motivele pentru care în ultimii ani s-au modificat legile silvice. Astfel, Romsilva este obligată să vândă cu prioritate lemnul de foc direct către proprietari şi instituţii publice. În conjunctura în care toată lumea strigă după lemn, nişte „băieţi deştepţi” au găsit soluţia să aducă legea aproape imposibil de aplicat mergând pe două direcţii: condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumpărătorul persoană fizică şi documentele necesare solicitării depuse la primărie.

Încerc să vă redau pe scurt şi cât mai exact ce anunţ am găsit afişat la o primărie din sudul judeţului: „Pentru anul 2018 O.S. STOICENI oferă material lemnos contra cost până la 5 mc. Familiilor care îndeplinesc următoarele condiţii:

  1. Nu au în proprietate păduri sau suprafeţe împădurite…
  2. Nu sunt beneficiari de ajutor de încălzire…
  3. Nu realizează venituri de natură salarială.”

Acestea sunt condiţiile, iar documentele necesare sunt în număr de 6 plus un „dosar tip biblioraft”. Deci, solicitanţii mai trebuie să depună: o cerere tip, o declaraţie tip, o adeverinţă de la registrul agricol, o copie după buletin, iar unde este cazul o copie după cuponul de pensie şi o copie după cuponul de alocaţie. Termenul pentru depunerea dosarelor este 31 ianuarie 2018. Mai puteau adăuga, ca şi în alte situaţii, condiţia ca „doritorii să nu deţină maşină, căruţă sau drujbă”!

Să-mi spuneţi câţi dintre cei care se încălzesc cu lemn ar putea cumpăra acest lemn de la Ocolul Silvic Stoiceni? Nu mai amintesc despre timpul pierdut, taxele pentru documente pe la primărie sau preţul de vânzare al lemnului ce este aproape egal cu cel de pe piaţă. Dumneavoastră ce părere aveţi domnilor parlamentari vâlceni despre aplicarea legii votate în acest mandat? Ştiţi câţi cetăţeni au depus dosare şi au beneficiat de prevederile acestei legi? Eu nu cunosc niciunul. Vă rog să-mi daţi câteva exemple. Aşteptăm, noi cât şi cititorii, un punct de vedere de la Romsilva. (Stelian Andrei)

Publicat Dus întors

După precipitaţiile abundente din ultima perioadă aflăm despre multe drumuri comunale că au probleme. Nu8 este comună să nu fi avut intervenţii pe aceste drumuri, majoritatea executate cu fonduri europene. Vorba preşedintelui: “ghinion”! – se întâmplă şi la case mai mari cum sunt drumurile naţionaleşi mai ales pe drumurile judeţene. Aş putea fi de acord cu preşedintele daşă nu aş şti cum au fost “făcute” aceste drumuri comunale. Aici mă refer la toate fazele de execuţie: proiectare, execuţie şi mai ales recepţiile, toate cred că sunt tratate cu superficialitate (în mare viteză şi de mântuială). Un singur aspect îl aduc în atenţia dumneavoastră: cum este posibil ca un drum public să fie proiectat, executat şi recepţionat fără rigole betonate? De câte ori am avut ocazia am întrbat proiectanţi, primari şi ingineri constructori fără să primesc un răspuns argumentat măcar logic. Singura variantă cu care aş putea fi de acord, cu toate că nu sunt specialist, ar fi rigolele din beton pe o singură parte în cazul drumurilor ce urmăresc o curbă de nivel. Dar multe, prea multe drumuri comunale au fost executate doar cu şanţuri săpate în pământ care nu au nici o şansă în faţa apelor. Despre staturile de piatră şi asfalt nu mai amintesc deoarece ştim cu toţii cam ce dimensiuni au. Aştept să mă contrazică un specialist ca să puteţi afla şi dumneavoastră. Stelian Andrei

Publicat Dus întors

       Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Călimăneşti şi Postului de poliţie Berislăveşti au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa unui bărbat, bănuit de comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

La data de 2 august a.c., poliţiştii au efectuat o percheziţie în comuna Berislăveşti, la domiciliul unui bărbat, bănuit că ar deţine muniţie letală, fără drept.

În fapt, la data de 30 iulie a.c., în urma investigaţiilor efectuate pe raza comunei, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, persoana bănuită are acasă muniţie aferentă armelor letale, fără respectarea prevederilor legale.

A fost înregistrat un dosar penal, iar în urma percheziţiei dispuse în cadrul acestuia, poliţiştii au găsit mai multe cartuşe letale, care au fost confiscate, urmând a fi supuse unei expertize.

Cercetările continuă.

Publicat Dus întors
Pagina 1 din 2

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu