Ups! ;(

Articole publicate Marți, 09 Ianuarie 2018 - Viața Vâlcii - Știrile din Vâlcea
Marți, 09 Ianuarie 2018 21:03

Prefectul meu vreau să fie dezinhibat!


Mi se întâmplă ca după ce scriu un text, chiar aici în ziar, să cad pe gânduri vizavi chiar de părerile mele, de multe ori îndelung rumegate. Textul scris şi publicat naşte întotdeauna comentarii interioare, atinge emoţional şi nu de puţine ori poate să declanşeze reacţii. Am scris ieri despre cât de bine se înconjoară prefectul de textul legii, cât de bine se îmbracă dumnealui cu ea ca sa fie curat în faţa lumii şi a stăpânilor care l-au aşezat în scaun. Nimeni nu spune, cred, că nu face bine, ba dimpotrivă. Numai că i-aş pune şi v-aş pune o întrebare simplă: sunteţi siguri că o fiinţă care se comportă perfect din punct de vedere al legii, atunci când se află în exerciţiul funcţiunii la slujbă, este ce ne trebuie întotdeauna? Legea poate să fie la un moment dat caducă, să fie depăşită ca ţintă socială şi să aibă, ca orice lege omenească, scăderile ei. Ce facem atunci, ne lăsam vrăjiţi de ideea corectitudinii şi lăsam o situaţie oarecare să decelebreze tot comportamentul public al unui serviciu, de exemplu?  Sau umplem funcţia aia de conţinut, de soluţia care poţi să fii chiar tu în acel moment, ca să treci de momentul dificil? Am fost întotdeauna pentru formula asta care se referă exact la cât de mult umpli funcţia pe care eşti cu personalitatea ta. Liderii aşa se şi nasc, fiind cea mai valabilă propunere pentru momentul x al evoluţiei sociale a unei colectivităţi. Altfel eşti un biet funcţionar care se fuduleşte nemeritat cu locul pe care s-a nimerit. Evident că sunt total de acord că din exces se pot naşte şi forme grave (sau mai simple de autoritarism), care pot cădea cu repeziciune în dictatura, când... se pierde măsura. Nu cred, deci, că auzind că undeva se produce o eroare, că cineva nu-si face treaba cumsecade, oricâtă independenţă ar avea prin statutul sau un primar, în cazul de faţă cel de la Voineasa, n-ar putea să intervină, Îmi pare râu ca trebuie să o spun, dar ca ierarhie, prefectul poate să se situeze deasupra preşedintelui Consiliului Judeţean atâta vreme cât poate activa instituţia contenciosului administrativ. Din această cauză, vedeţi, este bine ca instituţia prefectului să funcţioneze ca instituţie coerenta a Înalţilor Funcţionari Publici, cum sunt înregistraţi prefecţii. Este o experienţă franţuzească şi, din cate ştiu eu, un prefect poate să rămână în funcţie ani în şir, chiar dacă se schimbă Guvernul, pentru că el, prin statutul său, serveşte guvernul, oricare ar fi el, ca Înalt Funcţionar public. Nu mă gândesc acum neapărat la Florian Marin, ar putea fi oricare în locul său, dar imaginaţi-vă câtă forţă poate avea unul care nu depinde de niciun partid politic atunci când ajunge în cercul Înalţilor Funcţionari Publici!

Publicat Opinia mea

Sunt foarte curios cum va rezolva Costi Rădulescu cea mai grea problemă a judeţului în domeniul infrastructurii, drumul naţional de pământ care traversează de la un capăt la altul Ţara Loviştei. Fostul consilier al fostului preşedinte Ion Calea, actualul deputat Dumitru Lovin, aruncă vina actualei stări a deja celebrului drum în seama interimatului de la Consiliul Judeţean al liberalului Gică Păsat! • Apropo, ce o mai fi făcând Gică Păsat, parcă nici n-ar mai trăi în judeţul asta, aşa o discreţie l-a plesnit pe omul ăsta, care era până nu demult şeful departamentului de comunicare al liberalilor vâlceni?! • De ce pun întrebarea de mai înainte, nu asta cu Gică, cealaltă, cu Costi, o să vă explic imediat. Zilele trecute acesta a ieşit pe post, adică prin diverse publicaţii vâlcene, cu ştirea că s-au aprobat finanţările de aproape 80 de milioane de euro dedicate unor drumuri judeţene. Nu este pe lista aceasta, după cum ne aşteptam cazul celui din Ţara Loviştei, pentru că acela este doar Drum Naţional şi este administrat de la Bucureşti. Nu ştiu cum s-a întâmplat cu adevărat chestia asta, dar ştiu că el a fost declarat Drum Naţional pe vremea lui Năstase premier şi când preşedinte la Consiliul Judeţean era Comănescu. • De unde naiba să ştie Nea Iulică de la fisc cu ce se mănâncă administrarea drumurilor, a crezut probabil ca este suficient că l-au declarat pe ăsta din Nord Drum Naţional. Ceilalţi care au venit după el au fost la fel de neputincioşi, ba chiar cred că s-au şi rupt de idee, pentru că zona fiind profund liberală, iar administraţia judeţeană profund pesedistă, dezinteresarea a fost regină. • O să-şi calce Costi pe inimă şi va aduce asfaltul pe drumul ăsta? Ar fi tare şi şi-ar lua o revanşă uriaşă faţă de scorul foarte slab pe care-l tot obţin pesediştii în zona asta. • O singură dată s-ar mai fi putut rezolva problema până acum, pe vremea când Frâncu era şeful judeţului şi Tăriceanu era premier, dar nu cred că s-a dorit rezolvarea nici atunci, poate că nici Frâncu nu a avut cine ştie ce interes să le dăruiască celor mai aprigi liberali un drum cumsecade. • Nu ştim cum s-au derulat problemele atunci, dar s-a pierdut o ocazie, asta e cert. • Pe scurt, e limpede ca o infrastructură bună va aduce şi bunăstare în zonă. Imaginaţi-vă ce s-ar putea întâmpla cu această zonă dacă drumurile vor fi puse la punct şi legăturile cu vecinătăţile refăcute cât de cât civilizat, ce se va întâmpla când autostrada va tăia Valea Oltului, ce dezvoltarea a turismului poate să se nască... Eu cred, totuşi, că acest băiat ajuns şef de judeţ nu ştie cum să ia caimacul afacerilor politice, se bâlbâie pentru că este un ins prea timid să-i plaseze vreo plângere lui Dragnea şi cu atât mai mult lui Tudose... Ori poate mă înşel? O să avem încă un bob zdravăn de răbdare? • Pe mâine, dragilor....

9 ianuarie a fost data la care ar fi trebuit să aibă loc licitaţia pentru domeniul schiabil de la Obârşia Lotrului. Nici un licitator nu şi-a arătat însă dorinţa de a prelua spre administrare Transalpina Ski Resort. Asta, deşi iniţial informaţiile pe care le deţineam erau diferite, în sensul că existau deja doi agenţi economici interesaţi. Dar uite că s-a ajuns în situaţia în care şansele ca pârtia de schi să rămână închisă iarna aceasta sunt aproape de sută la sută. Am auzit chiar că unele firme de turism din zonă au fost nevoite să returneze banii celor care îşi achiziţionaseră deja sejururi în staţiune. Pierderi deloc neglijabile şi practic nici o explicaţie clară referitoare la motivul care a cauzat starea de fapt existentă. Însă cert este că undeva, cineva deţine secretul. Îl vom afla la momentul potrivit. Până atunci, stăm cu ochii pe ei!

Publicat Univers vâlcean
Marți, 09 Ianuarie 2018 20:59

Deputatul Dumitru Lovin schimbă legea

După ce, anul trecut, foarte mulţi vâlceni din sudul judeţului, dar şi din alte zone, i s-au plâns că mistreţii le-au distrus culturile agricole, deputatul Dumitru Lovin a intervenit la câteva ministere, cerând să se ia măsuri de sprijinire a fermierilor şi de prevenire, în viitor, a situaţiilor de acest tip.
Primul răspuns a venit, recent, de la Petre Daea, ministrul Agriculturii care, i-a confirmat deputatului vâlcean că, într-adevăr, sunt numeroase cazuri în care oamenii nu şi-au primit despăgubirile, conform prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a acestora şi obligaţiile ce le revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole sau silvice. Tocmai de aceea, MAP a început elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern mai simplu şi mai eficient, care să înlocuiască HG 1679.
"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a solicitat MAP să urgenteze elaborarea şi adoptarea acestui proiect de hotărâre a Guvernului. În cadrul Direcţiei de Politici în Zootehnie din MADR, au fost analizate sesizările persoanelor păgubite, în vederea formulării de observaţii la acest proiect de act normativ, în scopul optimizării sale. De asemenea, MADR a propus Ministerului Mediului, precum şi Ministerului Apelor şi Pădurilor constituirea unui grup de lucru în scopul elaborării unei strategii naţionale pentru prevenirea atacurilor animalelor sălbatice din speciile de interes vânătoresc (urşi, mistreţi, şacali şi lupi) asupra oamenilor, animalelor domestice şi culturilor agricole", i-a mai comunicat ministrul Daea parlamentarului ALDE.
"Fac şi eu un apel către toţi vâlcenii care ne pot ajuta să îmbunătăţim cadrul legislativ să îmi transmită propunerile lor în acest sens, ei ştiind cel mai bine ce probleme există, pentru că se confruntă cu ele, zi de zi", a transmis deputatul Dumitru Lovin, preşedintele ALDE Vâlcea.

Prefectul judeţului Vâlcea, domnul Florian Marin, a convocat marţi, începând cu ora 10:00, la sediul Instituţiei Prefectului, o întâlnire de lucru pe tema apelului la numărul unic 112, din data de 03.12.2017, prin care a fost solicitată intervenţia instituţiilor în vederea deszăpezirii drumului ce bloca coborârea de pe Vârful Roman, localitatea Horezu, a unui număr de 28 de turişti. La această întâlnire au fost prezenţi alături de subprefectul judeţului Vâlcea, doamna Aurora Gherghina, conducerile Inspectoratelor de Poliţie, Jandarmi, pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vâlcea ce coordonează activitatea Serviciului Salvamont Vâlcea. În cadrul întâlnirii au fost dezbătute aspectele legate de intervenţia în caz de salvare, la căderi masive de zăpadă, precum şi modul de intervenţie al instituţiilor menţionate. În urma dezbaterilor, s-a dispus de către prefectul judeţului Vâlcea, domnul Florian Marin, să fie analizate  şi luate măsuri în Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, în acele localităţi unde există drumuri în administrarea altor entităţi, astfel, fiecare administraţie locală, va analiza în raza de competenţă, modul de intervenţie în cazul căderilor masive de zăpadă şi dispune măsuri, astfel încât viaţa şi integritatea cetăţenilor să nu fie puse în pericol. Totodată, prefectul judeţului Vâlcea, a solicitat respectarea procedurii de intervenţie, în sensul comunicării către mass-media, a rezultatului acţiunilor, doar de către persoanele îndrituite de respectiva procedură.

N-ar trebui să fac publicitate unui astfel de moment, dar am avut brusc revelaţia bucuriei lui Smeoreanu care anunţa ieşirea de pe piaţă a cotidianului Viaţa Vâlcii. Anume că un trust de presă lansează în Vâlcea un nou cotidian. Înţelegeţi acum de ce pur şi simplu te poţi duce cu gândul la un complot împotriva ziarului Viaţa Vâlcii, unul pregătit de multă vreme? Povestea cu plecarea redactorului şef de la Viaţa Vâlcii în administraţie a fost doar prilejul care a deschis fanta spre ceea ce a urmat. Altfel, nu cred că i-a trecut prin cap lui Smeoreanu să se ia la întrecere cu "hărnicia mea" din ultimul timp, deoarece îl ştiu ca fiind un om foarte comod. În sfârşit, asta e o veste bună, voi avea un concurent şi asta va dinamiza procesul redacţional de la mine din redacţie, chiar dacă în spatele nostru nu s-a aliniat niciun politician cu dare de mână. Atât şi nimic mai mult!

Publicat Univers vâlcean

Categoric nu sunt în măsură să-mi dau cu părerea cu privire la dosarele în care sub puşi sub acuzaţie câţiva primari şi viceprimari din localităţile vâlcene. Unii sunt cercetaţi, alţii au fost deja condamnaţi. Într-unul din ultimele cazuri se află chiar un fost primar pentru o acuzaţie care mie îmi stârneşte râsul. Nu de alta, dar n-a furat nimic şi totuşi.. Dar nu despre asta este vorba acum, ci despre primăriţa Sonia Iliescu şi viceprimarul Fâşcă Ioan, ambii aflaţi la conducerea comunei Racoviţa. Aşa se face că pe 3 ianuarie 2018 Judecătoria Brezoi a primit spre soluţionare dosarul acestora, puşi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Procurorii de pe lângă Tribunalul Vâlcea menţionează în conţinutul rechizitoriului că:"aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu ştiinţă, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, eliberând, fără să ceară solicitantului obţinerea avizului pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, după care au emis autorizaţia de construire/desfiinţare, în vederea construirii de către o persoană fizică a unui imobil, pe o suprafaţă de teren aflată într-o zonă cu patrimoniu arheologic cunoscut ca sit arheologic, respectiv situl arheologic PRAETORIUM II, fără avizul pentru descărcare de sarcină arheologică al Ministerului Culturii şi Cultelor, cauzând o pagubă statului în cuantum de 87000 lei, prin nevalorificarea monumentului istoric, precum şi vătămarea intereselor legitime ale statului român, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului, iar pe de altă parte obţinînd pentru altul un folos necuvenit, prin folosirea suprafeţei de teren şi construirea unei case de locuit situate în zona de protecţie a castrului roman, respectiv în zona sitului arheologic de la Racoviţa." Totodată, cercetările procurorilor arată că, între anii 2008-2016, primarul Sonia Iliescu nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru faptul că nu a asigurat protejarea monumentelor istorice situate în localitatea Racoviţa, deşi era obligată să facă acest lucru conform dispoziţiilor OG 43/2000. Paguba adusă a fost estimată la suma de 95900 lei. Alături de Sonia Iliescu şi Ioan Fâşcă, în dosar este inculpat şi Nicu Ioan acuzat că pe terenul care îi aparţinea, dar care făcea parte din zona protejată a monumentului istoric Castrul roman PRAETORIUM II, a efectuat lucrări fără a solicita certificat de urbanism şi autorizaţie de construire şi fără avizul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea. Astfel, instituţia menţionată s-a constituit parte civilă cu suma de 95900 lei, sumă la care a fost estimat prejudiciul.

Publicat Univers vâlcean

Poliţiştii Poliţiei municipiului Râmnicu Vâlcea au acţionat pentru reducerea riscului rutier şi fluidizarea traficului, oprind 101 autovehicule pentru control. La data de 8 ianuarie a.c., poliţiştii au acţionat în municipiu, pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică, oprind pentru control 101 autovehicule. Au fost aplicate  29 sancţiuni contravenţionale de peste 5.000 de lei, de asemenea, poliţiştii au reţinut 2 certificate de înmatriculare. Acţiunile poliţiştilor vâlceni vor continua şi în perioada următoare.

Recomandări pentru o circulaţie rutieră civilizată

Poliţia recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină cont de condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum şi să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor de trafic. l În condiţiile producerii unor fenomene meteo ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, poliţiştii rutieri recomandă atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste prudenţă în trafic şi să respecte regulile de circulaţie. l Adoptaţi o manieră prudentă de conducere şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. l  Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! l Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică. l Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă, şi se va reţine certificatul de înmatriculare/ înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. l Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. l Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. l De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule. l În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! l Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip "hands-free". l Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.
(Compartimentul Relaţii Publice -IPJ Vâlcea)

Publicat Dus întors

În judeţul nostru, de ani buni, voluntarii de la Crucea Roşie au iniţiative care mai de care mai inspirate. Şi lăudabile desigur, deşi activitatea lor este mai puţin mediatizată. Şi asta nu pentru că nu am dori să facem acest lucru ci pentru că modestia de care dau dovadă îi împiedică să dorească popularizarea acţiunilor pe care le întreprind. Cu toate acestea, am aflat că voluntarii organizaţiei au făcut 40 de surprize plăcute unui număr la fel de mare de familii din două comune din judeţ. Aşadar, luni, 8 ianuarie, 20 de familii din Orleşti au primit pachete constând în haine, încălţăminte, alimente şi jucării. Tot atâtea familii din comuna Muereasca au fost vizitate cu acelaşi scop. Lesne de înţeles că a fost bucurie mare în toate cele patruzeci de gospodării vizitate de voluntari în prima zi a acestei săptămâni.

Publicat Dus întors

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând din 08.01.2017, s-a reluat plata regulară aferentă Campaniei 2017, fiind autorizaţi la plată un număr de 16.148 fermieri cu suma totală de 43,6 milioane euro. Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) s-au plătit 41,1 milioane euro, iar diferenţa de 2,5 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi cofinanţare de la Bugetul Naţional. Plăţile finanţate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de valutar stabilit de către Banca Centrală Europeană de 4,5993 lei pentru un euro, iar plăţile finanţate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,5390 lei pentru un euro. Reamintim că, în conformitate cu art.75, alin.1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, plăţile din cadrul schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie - 30 iunie a anului calendaristic următor.
l Facem precizarea că începând cu data de 16 octombrie şi până în prezent, APIA a autorizat la plată pentru Campania 2017 suma totală de 1,438 miliarde euro, reprezentând avans şi plată regulară.
(Denisa Elena IACOB -  Director Executiv)

Publicat Univers vâlcean
Pagina 1 din 2

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu