Ups! ;(

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 416
Articole publicate Marți, 08 August 2017 - Viața Vâlcii - Știrile din Vâlcea

În primăvară am fost de câteva ori în zona Horezului, de fiecare dată când am intrat în zonă am fost şi la Mănăstirea Horezu. De fiecare dată am încercat să cumpăr şi monografia mănăstirii, cea semnată de Corina Popa şi Ioana Iancovescu, cea mai completă şi bine documentată dintre toate care s-au scris. Ori am ajuns eu la faţă locului într-un timp nepotrivit, şi magazinul era închis, ori, aşa cum s-a întâmplat ultima dată, nu se mai găsea în acel magazin. I-am povestit asta primarului de la Horezu, care pare interesat să reunească într-o monografie comună o serie de date ce se pot constitui într-o istorie a locului şi care m-a asigurat că acea monografie mai există în magazin şi, ca să-mi demonstreze asta, în timp ce am mai stat de vorbă la o cafea, a trimis pe cineva să o cumpere. A cumpărat acel cineva o monografie, dar nu pe aceea. Interesantă şi asta pe care mi-a adus-o, dar mult sub nivelul celei pe care o voiam, ca interpretare a faptelor, dar şi a descrierii mesajului transmis de imaginile (din frescele mănăstirii, evident) cuprinse în ea. M-am nevoit singur, ca să folosesc un limbaj adecvat vechimii din care vine ansamblul arhitectural de la Horezu, să merg şi să mă interesez de ce nu mai vând monografia semnată de cercetătoarele Corina Popa, profesor la UNARTE Bucureşti şi Ioana Iancovescu, cercetător la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Române! Pentru că Arhiepiscopia n-a mai făcut comandă să se tipărească acea ediţie a monografiei! Atenţie, vorbim de Arhiepiscopia Râmnicului, nu de stăreţia mănăstirii, care şi-a pierdut autonomia, aşa cum şi le-au pierdut şi celelalte din regatul ortodox al Înalt Prea Sfinţiei Sale Varsanufie, în deciziile de genul acesteia. Nu ne amestecăm în această problemă, nu tulburăm regulile şi legile după care trăieşte instituţia bisericii la noi... deşi, dacă ne gândim mai bine, dincolo de proprietatea asupra lăcaşurilor de cult care este certamente a Bisericii Ortodoxe - ca în cazul de faţă -, natura istorică a unora dintre ele aparţine şi atenţiei publice, constituindu-se într-o proprietate mai mare, ce se autodefineşte ca Patrimoniu Naţional! Acest sfert de gând mi-a atras atenţia şi am pornit la întregirea unei iniţiative ce s-a stârnit în urmă cu trei ani, când am dat nas în nas cu iniţiativa altor aşezăminte culturale din alte judeţe de a accesa fondurile puse la dispoziţia României de Uniunea Europeană pentru restaurarea şi conservarea monumentelor istorice!
P.S.: Ca să nu vă plictisesc, am găsit de cuviinţă să fac un rezumat al tuturor întâmplărilor care au avut, au sau vor avea loc, pentru că, fără nici o glumă, am avut parte de multe daruri, dar de industrie ne-am cam bătut joc, iar de sistemul de monumente moştenite din bătrâni o facem în fiecare zi, ca şi când n-ar fi ale noastre, exact acum când am putea să punem pe harta României Vâlcea ca pe o zonă specială, aşa cum a gândit-o mai ales Constantin Brâncoveanu. În câteva numere din Viaţa Vâlcii voi scrie despre aceste lucruri, în speranţa că nu se va supăra prea tare nimeni dintre cei care pot să acţioneze în folosul cetăţenilor vâlceni, nici acest prinţ al bisericii, Varsanufie, nici prefectul şi, mai ales, nici Costi Rădulescu, pentru că în mâna lor stau nişte chei pe care acum doar le lasă să prindă rugină.... (va urma)

Publicat Dus întors
Marți, 08 August 2017 20:54

Bârfe, zvonuri, şuşanele Am auzit că:

Un şef de instituţie cu state vechi este în continuare nemulţumit de unii dintre subordonaţii săi. El spune că aceştia nu îşi îndeplinesc aşa cum ar trebui sarcinile de serviciu. De altfel, acesta ne-a mărturisit că îi este ruşine să le mai ceară să facă ceva, pentru că aceştia se uită contrariaţi la dânsul de parcă le-ar cere „luna de pe cer”.

Zilele trecute, pe la ora prânzului, la o instituţie din judeţ, unii dintre angajaţi nu mai lucrau. Aceştia se aflau în faţa instituţiei, pe o bancă, la un pahar de vorbă. Trebuie să precizăm că aceştia se aflau în pauza de masă.

N.R.: Informaţiile din această rubrică sunt doar zvonuri şi vă rugăm să le trataţi ca atare. Orice asemănare cu persoane sau situaţii similare poate fi pur întâmplătoare. Cei care le iau drept informaţii certe, le copiază, le comentează şi le multiplică îşi asumă răspunderea.

Publicat Dus întors

- elevii lui Gabriel Mangalagiu profită de desfiinţarea echipei Posada Perişani

Federaţia Română de Fotbal a stabilit, după o aşteptare destul de lungă, programul primului tur al Cupei României, ediţia 2017-2018, faza naţională. Meciurile vor avea loc azi, cel ai probabil pe o căldură infernală, de la ora 17.30, în sistem eliminatoriu. Conform programului, în această etapă intră în competiţie cele 42 de câştigătoare ale fazei judeţene ale Cupei României şi 10 echipe care au evoluat în ediţia precedentă a Ligii 3. Printre ele sunt şi echipele vâlcene, Posada Perişani, câştigătoarea fazei judeţene a Cupei României şi CS Şirineasa, echipă care a evoluat în sezonul trecut al eşalonului al treilea. Tot în această fază vor evolua şi două nume mari ale fotbalului românesc, Petrolul Ploieşti şi “U” Cluj. Ploieştenii vor întâlni câştigătoarea Cupei României, faza pe Bucureşti, pe Regal Sport Club Ferdinand I, clubul de unde CSA Steaua a cumpărat o mulţime de jucători pentru a-şi face echipă. “U” Cluj întâlneşte câştigătoarea fazei judeţene a Bistriţei-Năsăud, Voinţa Cetate. Cele 10 echipe care au evoluat în ediţia precedentă a Ligii 3 sunt: CSM Paşcani, Sportul Chiscani, Unirea 1924 Alba Iulia, AFC Odorheiu Secuiesc, Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, Millenium Giarmata, ACS Şirineasa, ACS Urban Titu, FC Aninoasa şi Înainte Modelu. În caz de egalitate după 90 de minute de joc, se dispută prelungiri şi, dacă egalitatea persistă, se execută lovituri de departajare. Federaţia Română de Fotbal, prin Comisia Centrală a Arbitrilor, va delega arbitri pentru fiecare joc. Faza a II-a a Cupei României, la care vor participa cele 26 de echipe calificate din faza I, plus 32 echipe participante în ediţia precedent a Ligii 3, este programată să aibă loc miercuri, 23 august 2017, ora 17:30. În total vor fi 29 de meciuri. Din faza a III-a intră în competiţie şi două echipe din Liga 2, respectiv cele 29 de calificate din faza a II-a şi ultimele cinci din Liga 3. Cele 18 meciuri vor avea loc pe 13 septembrie.

Şirineasa, deja calificată

CS Şirineasa este deja calificată în turul următor, având în vedere că Posada Perişani s-a desfiinţat şi nu va evolua în viitorul sezon al Superligii. Gruparea din munţi s-a numit doar Perişani pentru că şi-a disputat meciurile de pe propriul teren la Râmnicu Vâlcea. Formaţia antrenată de Mitică Teleşpan a dominat sezonul regulat şi la un moment dat a avut maximum de puncte, dar treptat a cedat teren şi campionatul a fost câştigat de Viitorul Dăeşti. Parcursul din ultima perioadă l-a determinat pe primarul Ion Sandu să retragă echipa dar, mai mult ca sigur, peste un an se va înscrie din nou în campionatele organizate de AJF, mai ales că în curând o să fie gata şi baza sportivă din Perişani.

Datele de disputare ale celorlalte runde ale ediţiei 2016-2017 a Cupei României, faza naţională:

Faza a III-a: 13 septembrie 2017
Faza a IV-a: 4 octombrie 2017
Şaisprezecimi de finală: 25 octombrie 2017
Optimi de finală: 29 noiembrie 2017
Sferturi de finală: 28 februarie 2018
Semifinale (tur): 18 aprilie 2018
Semifinale (retur): 9 mai 2018
Finala: 27 mai 2018

Programul meciurilor din turul I al fazei naţionale a Cupei României:

ACS Transdor Tudora (BT) - CSM Bucovina Rădăuţi (SV)
CS Cimentul Bicaz (NT) - AS Viitorul Curiţa (BC)
AS Unirea Mirceşti (IS) - CSM Paşcani (IS)
FC 2007 Gîrceni (VS) - Sportul Chiscani (BR)
ACS Voinţa Cetate (BN) - AS FC Universitatea Cluj (CJ)
Progresul Şomcuţa Mare (MM) - CS Rapid Jibou (SJ)
AS Luceafărul Decebal (SM) - CS Diosig-Bihardiószeg (BH)
ACS Şurianu 1945 Sebeş (AB) - Unirea 1924 Alba Iulia (AB)
CS Juvenes Târgu Mureş (MS) - AS Unirea Cristuru Secuiesc (HR)
ACS FC Păpăuţi (CV) - AFC Odorheiu Secuiesc (HR)
AS Spicul Şeica Mare (SB) - ASF Zărneşti (BV)
AS Voinţa Biled (TM) - CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic (TM)
CS Şoimii Lipova (AR) - CS Millenium Giarmata (TM)
FC Voinţa Lupac (CS) - CS Inter Petrila (HD)
AS Recolta Dănceu (MH) - Ştiinţa Turceni (GJ)
CS Dunărea Calafat (DJ) - AS Milcov (OT)
CS Posada Perişani (VL) - ACS Şirineasa (VL)
AS Colibaşi (AG) - ACS Urban Titu (DB)
AS Gloria Gaz Metan Corneşti (DB) - FC Aninoasa (DB)
ACS Astra Plosca (TR) - AS Mihai Bravu (GR)
Bărăganul Ciulniţa (IL) - FC Agricola Borcea (CL)
AFC Regal Sport Club Ferdinand I (B) - ACS Petrolul 52 (PH)
CSO Bragadiru (IF) - ACS Înainte Modelu (CL)
CS Victoria Ianca (BR) - CSM Focşani 2007 (VN)
Viitorul Fântânele (CT) - ACS Pescăruşul Sarichioi Jr. (TL)
FC Buzău (BZ) - AS Zimbrul Slobozia Conachi (GL)

Publicat Sport
Marți, 08 August 2017 20:51

Teja a plecat de la Pandurii

Mihai Teja a vorbit în exclusivitate la Sport Total FM despre situaţia de care s-a lovit la Pandurii Târgu Jiu, echipă pe care a abandonat-o chiar înainte de prima etapă a Ligii a II-a. „Eu nu mai sunt antrenorul celor de la Pandurii Târgu Jiu. Îmi doream nişte clauze în contract care trebuiau respectate de ambele părţi şi nu s-au respectat şi am ales că mai bine să ne oprim şi să meargă fiecare pe drumul lui. Mă aşteptam la mai mult de la Pandurii, voiam să promovez. Sunt în discuţii cu câteva echipe, am ales să nu mă implic într-un proiect care nu e 100% şi să port discuţii cu alte echipe. A fost o listă de jucători pe care eu i-am dorit, ei doreau să lucreze cu mine, dar eu nu îmi asum decât partea sportivă. Au rămas jucători tineri de la juniorii de acolo, de la Pandurii şi jucători care au rămas după ce echipa a retrogradat. Ne doream şi noi să câştigăm, dar în situaţia în care am format echipa aşa pe repede înainte era greu. Până la urmă a fost un egal mulţumitor pentru noi, dar eu îmi doream mai mult de la Pandurii Târgu Jiu. Cred că puteam să facem o treabă foarte bună. Din ce am văzut, UTA este principala candidată la promovare”, a declarat Mihai Teja, în cadrul emisiunii „Trafic Sport”.

Publicat Sport
Marți, 08 August 2017 20:50

HCM şi-a pus în vânzare abonamentele

Vă informăm că ABONAMENTELE pentru sezonul viitor al echipei de handbal feminin, HCM Râmnicu Vâlcea, s-au pus în vânzare şi se găsesc de luni până vineri, între orele 16.00-19.00, în holul de la intrarea cu numărul 4 (unde era amplasat fostul bar) de la Sala Sporturilor Traian. Abonamentele valabile pentru meciurile de pe teren propriu ale HCM Rm. Vâlcea în sezonul 2017-2018 al Ligii Naţionale sunt împărţite pe patru categorii, în funcţie de amplasamentul locului rezervat şi costă 70, 100, 200 sau 500 lei.

Publicat Sport

3 august – Debrecen-Corona Braşov, 31-29 (16-13)
4 august, ora 17:00 – Rapid Bucureşti-CSM Roman, 27-30 (14-17)
4 august, ora 18:00 – HC Dunărea Brăila-CSU Danubius Galaţi, 25-22
5 august, ora 11:00 – Zaglebie Lublin-Corona Braşov, 32-34 (15-14)
5 august, ora 11:00 – CSM Unirea Slobozia-HC Dunărea Brăila, 19-23
5 august, ora 11:30 – Rapid Bucureşti-CSM Roman, 27-29 (15-11)
5 august, ora 19:00 – Iuventa Michalovce-Corona Braşov, 37-26 (17-14)
6 august – Corona Braşov-Kisvardai, 31-32 (16-19).

Publicat Sport

Reunit în şedinţă ordinară, Comitetul Executiv al Asociaţiei Judeţene de Fotbal a luat câteva decizii importante pentru viitorul fotbalului vâlcean la acest nivel.
- forul condus de Constantin Pintilie a decis ca în sezonul competiţional 2017-2018 la Superligă să fie folosit pe tot parcursul jocului un jucător născut după 1 ianuarie 1999; la Liga a IV-a să fie folosiţi pe tot parcursul jocului 2 jucători născuţi după 1 ianuarie 1997; la Liga a V-a să fie folosit pe tot parcursul jocului un jucător născut după 1 ianuarie 1997.
- a fost aprobată perioada de transferări: până pe 3 septembrie 2017 pentru campionatele de seniori şi juniori A1, B1 şi cu 48 de ore înainte de începerea campionatelor de juniori U15, U13, U11, Gheorghe Ola, Gheorghe Ene.
- a fost aprobat startul sezonului de toamnă, astfel: Cupa României – 13 august 2017; Supercupa A.J.F. – 16 august 2017 (C.S. VIITORUL Dăeşti-C.S. POSADA Perişani); Superliga – 19 august 2017; Liga a IV-a – 26-27 august 2017; Liga a V-a – 26-27 august 2017; Juniori A1 – 3 septembrie 2017.

Publicat Sport

În perioada 15 iulie-3 august 2017, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea au efectuat controale în unităţile autorizate/ înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv: abatoare, unităţi de procesare (carne/ miere/ peşte/ ouă), măcelării, carmangerii, pieţe agroalimentare, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi non-animală, unităţi de alimentaţie publică şi depozitare a produselor alimentare, fabricare pâine, moară, prelucrare legume şi fructe, laborator cofetărie etc. În această perioadă au fost efectuate 362 controale şi aplicate 44 sancţiuni în valoare totală de 9.100 lei, pe următoarele tematici: Prevenirea toxiinfecţiilor alimentare prin consumul de alimente în sezonul estival în staţiuni şi la diverse evenimente organizate de către primăriile din judeţ: Prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane prin controlul parcărilor de pe drumurile naţionale şi judeţene în contextul generării şi colectării a resturilor alimentare provenite de la turiştii care tranzitează România; Supravegherea prin inspecţie şi expertiză sanitară veterinară curentă în unităţile autorizate şi înregistrate sanitar veterinar. În cadrul supravegherii au fost prelevate 75 probe pentru determinarea criteriilor microbiologice, fizico-chimice, cât şi a reziduurilor de medicamente, contaminanţi şi substanţe interzise. De asemenea, s-au făcut controale interinstituţionale solicitate de către Instituţia Prefectului. Principalele neconformităţi înregistrate au fost: manipularea produselor alimentare, cu încălcarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; nerespectarea normelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare; ambalare şi etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare. De asemenea, au fost evaluate 17 unităţi şi 3 mijloace de transport în vederea înregistrării/ autorizării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Aceste informaţii ne-au fost oferite de Mihai Miclea, directorul DSVSA Vâlcea.

Publicat Univers vâlcean

În luna august, conform statisticii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vâlcea, sunt născuţi 1.943 de membri ai acestei instituţii. Dintre aceştia amintim: Alexandru Dumitrescu (Râmnicu Vâlcea), în vârstă de 96 de ani; Constantin Galatescu (Râmnicu Vâlcea), în vârstă de 96 de ani; Maria Opriţa (Oteşani), în vârstă de 96 de ani; Maria Preotu (Râmnicu Vâlcea), în vârstă de 96 de ani; Maria Cruceru (Pesceana), în vârstă de 95 de ani. Totodată, 4 pensionari au vârsta de 94 de ani, 5 de 93 de ani, 6 de 92, 4 de 91 de ani, 9 de 90 de ani şi 9 de 89 de ani. Tuturor, conducerile CARP Vâlcea şi UGPR Vâlcea le doresc multă sănătate şi să se bucure alături de cei dragi. CARP Vâlcea, cu peste 30.000 de membri, dispuşi în toate cele 89 de localităţi ale judeţului nostru, are 12 filiale şi anume: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Bălceşti, Băile Govora, Băile Olăneşti, Drăgăşani, Câineni, Costeşti, Pesceana, Tomşani, Ştefăneşti şi Fârtăţeşti. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este o organizaţie cu caracter civic, persoană juridică de drept privat cu caracter nepatrimonial neguvernamental, apolitică, cu scop de caritate, de întrajutorare mutuală şi asistenţă mutuală. Are patrimoniu propriu şi funcţionează în deplină autonomie şi independenţă faţă de organizaţiile locale şi centrale de stat sau partidele politice, fiind membră a UGPR Bucureşti cu filiala la Râmnicu Vâlcea. Se administrează de organele proprii (Consiliul Director, Comisia de Cenzori) alese de Adunarea Generală. CARP Rm. Vâlcea, organizaţie nonprofit, are caracter social, umanitar, filantropic de binefacere, urmărind sprijinirea materială a membrilor săi prin: acordarea de împrumuturi rambursabile; acordarea de ajutoare nerambursabile; prestarea contra cost (cu preţuri minime) a unor servicii realizate prin ateliere proprii organizate şi controlate de CARP. Aceste informaţii ne-au fost oferite de către preşedintele CARP Vâlcea, Grigore Răban.

Publicat Univers vâlcean

Joi, 10 august 2017, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi Primăria Costeşti organizează cea de a X-a ediţie a Memorialului „Constantin Popian”. Evenimentul debutează, la ora 9.00, cu un moment de reculegere la mormântul maestrului C. Popian, la Cimitirul „Sf. Ioan” din Râmnicu Vâlcea. De la ora 10,30, la Casa Memorială „C. Popian” din Bistriţa-Costeşti, are loc Simpozionul „Constantin Popian - autor de texte literare şi dramatice”, moderatorul manifestării fiind prof. dr. Florin Epure, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea. Cu acest prilej susţin un cuvânt de deschidere: Toma Peştereanu, primarul comunei Costeşti şi prof. Alin Pavelescu, directorul CJCPCT Vâlcea. Urmează Conferinţa sub genericul „C. Popian - scriitorul”, susţinută de preot Linu Dragu Popian. Vor susţine intervenţii: Bogdan Florian Popian, referent teatru - nepot al maestrului; prof. dr. Dragoş Silviu Teodorescu – scriitor; prof. Nelu Barbu – scriitor; prof. Dumitru Martinescu; prof. Aurel Stoican etc. Participă: prof. Elena Stoica, scriitorul Nicolae Nistor, Zenovia Zamfir de la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, Doina Migleczi - director Trupa de Teatru „Constantin Popian” a Arhiepiscopiei Râmnicului, invitaţi fiind oameni de cultură, rude etc.. Partener al evenimentului este Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea. Coordonator manifestare: referent teatru Bogdan Florian Popian.

Publicat Univers vâlcean
Pagina 1 din 3

Echipa redacțională a cotidianului Viața Vâlcii

Cotidian editat de SC PETRAS SRL

Rm. Vâlcea, Aleea Teilor, PT 1 Ostroveni, judeţul Vâlcea

email: viata.valcii@mail.com
viatavalcii@yahoo.com
Tel./fax 0250-73.23.24
Tel: 0350-41.24.63

Viaţa Vâlcii (Online) = ISSN 2501-5540 ISSN–L 2501-5532
Editor şef: Petre Tănăsoaica

Consiliul de administratie:

Director administrativ financiar:
Redactor şef: Petre Tănăsoaica
Secretar general de redacţie:Laura Bondoc

Redactie:

Politică: Petre Tănăsoaica
Economic-social-administrativ: Narcisa Andrei
Cultură: Laura Bondoc
Sănătate, fapt divers, eveniment:
Cronicar sportiv: Gabriel Cîrjaliu
Senior editor: Nicolae Dinescu
Tehnoredactare: Sorin Dina
Administraţie-difuzare: Marin Cernătescu